Pączki z wątróbką - oryginalne i zadziwiająco pyszne!

Pączki z wątróbką - zadziwiająco pyszne!
Autor: Shutterstock Oryginalne pączki wytrawne, idealne na imprezy karnawałowe
łatwy
45 min
4

Pączki z wątróbką - to oryginalny przepis na wytrawne pączki, zaskakująco pyszne i idealne na karnawałowe imprezy. Na dodatek niedrogie i niezbyt trudne do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki
  • 30 dag wątróbki
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 5 dag drożdży
  • 8 dag cukru
  • 0,5 l mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połączyć drożdże, połowę ciepłego mleka, niewielką ilość cukru i mąki. Gdy wyrosną, dodać resztę składników - olej na końcu.
  • Wyrabiać, aż ciasto będzie odklejać się od rąk albo od końcówek miksera. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Przygotować farsz: cebule posiekać, poddusić na oleju. Dodać oczyszczone wątróbki, poddusić. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Gdy lekko przestygną posiekać albo przepuścić przez maszynkę z sitkiem o dużych otworach.
  • Z wyrośniętego ciasta formować kulki. Napełniać je farszem i zlepiać. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Olej rozgrzać w rondelku, włożyć pączki. Smażyć z obu stron i odsączyć z tłuszczu.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej