Obwarzanki krakowskie: przepis na domowe obarzanki drożdżowe

Obwarzanki krakowskie: przepis na domowe obarzanki drożdżowe
Autor: Shutterstock.com Obwarzanki krakowskie: przepis na domowe obarzanki drożdżowe
średni
45 min
4

Obwarzanki to kulinarny symbol Krakowa. Krakowskie przekupki sprzedają je na każdym rogu dawnej stolicy Polski. Obwarzanki są chrupkie z wierzchu, posypane różnymi nasionami i miękkie, ciągnące się w środku. Ten uliczny przysmak swoim rodowodem sięga kuchni tureckiej. Jak zrobić domowe obarzanki? Wypróbuj nasz łatwy przepis na najlepsze drożdżowe obwarzanki zupełnie jak z Krakowa! 

SKŁADNIKI

  • Na obwarzanki krakowskie:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 155 g wody ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżeczka (5 g) drożdży instant
  • 2 łyżki (30 g) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Do obtoczenia obwarzanków w nasionach:
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki wody 
  • prażone nasiona sezamu lub maku lub pestki słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej wodę do miski. Dodaj do wody cukier  i suszone drożdże, a następnie mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na około 5 do 10 minut, aż mieszanina pokryje się bąbelkami gazu.
  • Gdy drożdże zaczną pracować, dodaj mąkę, sól i olej. Zamieszaj ciasto. Następnie wyrabiaj go na posypanej mąką stolnicy, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe surowe ciasto powinno odchodzić od dłoni, a po naciśnięciu powrócić do poprzedniej formy. 
  • Ciasto zarób w kulkę. Umieść ją w natłuszczonej misce. Przykryj folią lub wilgotną czystą ściereczką. pozostaw na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
  • Ciasto przebij palcami, aby usunąć gaz. Podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kulkę. Następnie kulkę rozwałkuj na wałeczek długości około 60 cm. Złóż go po środku na pół. Następnie skręć, jak linę. Połącz oba końce skręconego wałeczka. 
  • Cztery obwarzanki zanurz kolejno w mieszaninie miodu i wody, a następnie panieruj w prażonych nasionach sezamu, aż wszystkie boki zostaną pokryte. 
  • Obwarzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je luźno ręcznikiem kuchennym i odstaw na około 20-30 minut. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz obwarzanki przez około 20 do 25 minut lub do uzyskania złotego koloru. 
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Kruche ciastka z maszynki - łatwe przepisy na ciasteczka maszynkowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej