Lasagne z krewetkami i cukinią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Lasagne z krewetkami to apetyczna propozycja dla tych, którzy gustują w owocach morza. Lasagne z beszamelem o smaku krewetek smakowicie zapieczona.
SKŁADNIKI
- 8 płatów lasagne
- 1/2 średniej cukinii
- 7–10 dużych krewetek
- mały pomidor
- starty ser żółty
- sól
- Sos beszamelowy:
- 70 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos beszamelowy: mąkę zasmażyć na maśle, mieszając, rozprowadzić zimnym mlekiem. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje (15 minut). Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Płaty lasagne włożyć na kilka minut do posolonego wrzątku. Kiedy zmiękną, odcedzić i przelać zimną wodą, pojedynczo rozkładać na blacie posmarowanym olejem.
- Cukinię i pomidor umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki.
- Krewetki oczyścić (można pokroić).
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na dnie położyć pierwszy płat makaronu, posmarować go sosem beszamelowym (cienką warstwą), na tym ułożyć plastry cukinii i kolejny płat makaronu, znowu sos, krewetki i pomidory, kolejny płat i tak aż do wyczerpania składników.
- Na końcu posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Całość zapiekać 15 minut w 170˚C.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam".