Lasagne z krewetkami i cukinią

Lasagne z krewetkami i cukinią
Autor: Shutterstock Owoce morza w niecodziennym wydaniu.
łatwy
40 min
4

Lasagne z krewetkami to apetyczna propozycja dla tych, którzy gustują w owocach morza. Lasagne z beszamelem o smaku krewetek smakowicie zapieczona.

SKŁADNIKI

  • 8 płatów lasagne
  • 1/2 średniej cukinii
  • 7–10 dużych krewetek
  • mały pomidor
  • starty ser żółty
  • sól
  • Sos beszamelowy:
  • 70 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos beszamelowy: mąkę zasmażyć na maśle, mieszając, rozprowadzić zimnym mlekiem. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje (15 minut). Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Płaty lasagne włożyć na kilka minut do posolonego wrzątku. Kiedy zmiękną, odcedzić i przelać zimną wodą, pojedynczo rozkładać na blacie posmarowanym olejem.
  • Cukinię i pomidor umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki.
  • Krewetki oczyścić (można pokroić).
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na dnie położyć pierwszy płat makaronu, posmarować go sosem beszamelowym (cienką warstwą), na tym ułożyć plastry cukinii i kolejny płat makaronu, znowu sos, krewetki i pomidory, kolejny płat i tak aż do wyczerpania składników.
  • Na końcu posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Całość zapiekać 15 minut w 170˚C.
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam".