Kurczak z warzywami - przepis na pyszną zapiekankę
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Brak pomysłu na obiad? Proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu zapiekankę - kurczaka z warzywami. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- filety z kurczaka (ilość filetów w zależności od liczby osób/porcji)
- 150 g fety
- około 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 cytryna
- 2 cukinie
- pół szklanki białego wina
- 3, 4 gałązki świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek (zielonych lub czarnych, wedle upodobań)
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety pokrój na cienkie paski, zawiń w nie fetę (również pokrojoną w plasterki) i tak przygotowane roladki zepnij wykałaczkami.
- Podsmaż je na patelni - po kilka minut z każdej strony. Kurczaka przełóż do żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego.
- Do kurczaka dodaj pokrojone w plastry cukinie i cytrynę (ze skórką) oraz pomidorki. Następnie dodaj tymianek i drobno posiekany czosnek. Podlej winem i wszystko wymieszaj.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Tak przygotowane danie jednogarnkowe zapiekaj około pół godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika do potrawy dodaj oliwki. Potrawę można podawać bez dodatków albo - dla urozmaicenia - z zieloną sałatą.