Kurczak z warzywami - przepis na pyszną zapiekankę

2021-03-29
Marta Balcerowska
danie-jednogarnkowe-kurczak-z-warzywami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kurczak zapiekany z warzywami to danie pożywne i bardzo łatwe w przygotowaniu
łatwy
50 min
4

Brak pomysłu na obiad? Proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu zapiekankę - kurczaka  z warzywami. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • filety z kurczaka (ilość filetów w zależności od liczby osób/porcji)
  • 150 g fety
  • około 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 2 cukinie
  • pół szklanki białego wina
  • 3, 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek (zielonych lub czarnych, wedle upodobań)
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety pokrój na cienkie paski, zawiń w nie fetę (również pokrojoną w plasterki) i tak przygotowane roladki zepnij wykałaczkami.
  • Podsmaż je na patelni - po kilka minut z każdej strony. Kurczaka przełóż do żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego.
  • Do kurczaka dodaj pokrojone w plastry cukinie i cytrynę (ze skórką) oraz pomidorki. Następnie dodaj tymianek i drobno posiekany czosnek. Podlej winem i wszystko wymieszaj.
  • Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Tak przygotowane danie jednogarnkowe zapiekaj około pół godziny.
  • Po wyjęciu z piekarnika do potrawy dodaj oliwki. Potrawę można podawać bez dodatków albo - dla urozmaicenia - z zieloną sałatą.
Marta Balcerowska