Kruche pierożki z pieczarkami: oszczędny przepis na dodatek do barszczu

Kruche pierożki z pieczarkami: oszczędny przepis na dodatek do barszczu
Autor: Shutterstock Kruche pierożki z pieczarkami świetnie smakują na ciepło i na zimno.
łatwy
45 min
4

Te kruche pierożki z pieczarkami to przekąska, którą przygotujecie bez problemu, z powszechnie dostępnych składników, niedrogich i smacznych. Polecamy wam je, bo sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta. Są idealnym dodatkiem do czystego barszczu, smakują także popijane esencjonalnym rosołem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 12 dag kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 12 dag ryżu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 15 dag pieczarek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 żółtko do posmarowania pierożków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i odłożyć je do lodówki na ok. godzinę.
  • W tym czasie przygotować farsz. Ryż ugotować w osolonej wodzie, uwzględniając czas podany na opakowaniu.
  • Jajka na twardo obrać i drobno posiekać, można też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Pieczarki posiekać, jeśli są duże, to można je także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Ryż, pieczarki, jajka na twardo i natkę wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto wałkować na grubość ok. 3-4 mm, wycinać kwadraty lub koła, nałożyć farsz i  zlepiać pierogi, smarując brzegi żółtkiem. Również wierzch pierożków posmarować żółtkiem
  • Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut, do zrumienienia.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej