Kołacz z grzybami - rewelacyjny przepis!
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Kołacz z grzybami to efektowny sposób przygotowania świeżych lub mrożonych grzybów. Należy podawać na ciepło z sokiem pomidorowym albo gorącym barszczem czerwonym. Może być znakomitym daniem obiadowym, sprawdzi się też na przyjęciach.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mieszanych leśnych grzybów (podgrzybki, maślaki, borowiki itp.)
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag startego żółtego sera
- olej
- bułka tarta
- natka pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać posiekane masło i dwie łyżki wody, zagnieść ciasto i uformować kulę. Chłodzić ok. 30 minut.
- Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, dodać oczyszczone i opłukane, drobno pokrojone grzyby i dusić do miękkości. Wymieszać z łyżką bułki tartej, serem i natką pietruszki.
- Ciasto podzielić na dwie części – większą i mniejszą. Natłuszczoną tortownicę wyłożyć większą częścią ciasta, następnie ułożyć na nim grzyby. Resztą ciasta przykryć nadzienie i docisnąć brzegi.
- Pośrodku wyciąć otwór, aby para podczas pieczenia mogła wydostać się na zewnątrz. Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC.
- Kołacz należy podawać na ciepło, doskonale smakuje z barszczem czerwonym lub sokiem pomidorowym.