Kebabowa zapiekanka makaronowa

2021-03-29
Kebabowa zapiekanka makaronowa
Autor: Shutterstock Makaronowa zapiekanka o smaku kebabu zachwyci każdego 
łatwy
30 min
4

Kebabowa zapiekanka makaronowa jest idealna, gdy chcemy zjeść coś pysznego i prostego. Ulubione smaki i łatwe wykonanie przekonają każdego do zapiekanki o smaku kebaba lub jak kto woli gyrosa. Pożywna zapiekanka dla całej rodziny poleca się!


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu np. cięta rurka lub świderki
  • 200-250 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 200 g pieczarek
  • 2 papryki np. żółta i czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do kebabu lub gyrosa
  • 100 g żółtego sera startego
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, odpowiedni skracając czas gotowania podany na opakowaniu. 
  • Pieczarki pokroić na plasterki, paprykę w kostkę, cebulę posiekać drobno. 
  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  • Mięso z piersi oprószyć przyprawą do kebabu lub gyrosa i wymieszać.
  • Pierś kurczaka smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. 
  • Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, paprykę i cebulę. 
  • Wymieszać majonez z keczupem. 
  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to położyć warstwę usmażonych warzyw i warstwę zrumienionej piersi kurczaka, przykryć pozostałym makaronem.
  • Na wierzch wyłożyć sos majonezowo-keczupowy. Posypać tartym serem. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.
  • Podawać od razu.