Kebabowa zapiekanka makaronowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kebabowa zapiekanka makaronowa jest idealna, gdy chcemy zjeść coś pysznego i prostego. Ulubione smaki i łatwe wykonanie przekonają każdego do zapiekanki o smaku kebaba lub jak kto woli gyrosa. Pożywna zapiekanka dla całej rodziny poleca się!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu np. cięta rurka lub świderki
- 200-250 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 200 g pieczarek
- 2 papryki np. żółta i czerwona
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy do kebabu lub gyrosa
- 100 g żółtego sera startego
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek keczupu
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, odpowiedni skracając czas gotowania podany na opakowaniu.
- Pieczarki pokroić na plasterki, paprykę w kostkę, cebulę posiekać drobno.
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Mięso z piersi oprószyć przyprawą do kebabu lub gyrosa i wymieszać.
- Pierś kurczaka smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, paprykę i cebulę.
- Wymieszać majonez z keczupem.
- Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to położyć warstwę usmażonych warzyw i warstwę zrumienionej piersi kurczaka, przykryć pozostałym makaronem.
- Na wierzch wyłożyć sos majonezowo-keczupowy. Posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 30 minut.
- Podawać od razu.