Jajka po kardynalsku, zapiekane w pomidorach: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jajka po kardynalsku, czyli oeufs Cardinal to potrawa, której już sama nazwa pobudza apetyt! Wykonanie jej wcale nie jest trudne ,a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
SKŁADNIKI
- 4 pomidory,
- suszony tymianek,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- 4 jajka,
- opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W czterech średnich pomidorach ścinamy wierch (przy szypułce) i wydrążamy je łyżeczką.
- Do każdego pomidora wsypujemy szczyptę tymianku oraz wkładamy po małym kawałku masła.
- Pomidory układamy po jednym w naczyniu do zapiekania, wcześniej smarując je masłem lub oliwą z oliwek.
- Zapiekamy pomidory w piekarniku nagrzanym do 200ºC - około 10 minut.
- Do dobrze podpieczonych pomidorów wbijamy po jednym surowym jajku, soli i pieprzymy. I znowu wkładamy do piekarnika, pieczemy aż do ścięcia się białka.
- Przed podaniem możemy udekorować każdego pomidora np. szczypiorkiem czy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem.