Jajka po kardynalsku, zapiekane w pomidorach: przepis

2021-03-29
Jajka po kardynalsku, zapiekane w pomidorach: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Jajka po kardynalsku  nie tylko doskonale smakuję, ale też świetnie wyglądają.
łatwy
20 min
4

Jajka po kardynalsku, czyli oeufs Cardinal to potrawa, której już sama nazwa pobudza apetyt! Wykonanie jej wcale nie jest trudne ,a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.

SKŁADNIKI

  • 4 pomidory,
  • suszony tymianek,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 jajka,
  • opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W czterech  średnich pomidorach ścinamy  wierch (przy szypułce) i wydrążamy je łyżeczką.
  • Do każdego pomidora wsypujemy szczyptę tymianku oraz wkładamy po małym kawałku masła.
  • Pomidory układamy po jednym w naczyniu do zapiekania, wcześniej smarując je masłem lub oliwą z oliwek.
  • Zapiekamy pomidory w piekarniku nagrzanym do 200ºC - około 10 minut.
  • Do dobrze podpieczonych pomidorów wbijamy po jednym surowym jajku, soli i pieprzymy. I znowu wkładamy do piekarnika, pieczemy aż do ścięcia się białka.
  • Przed podaniem możemy udekorować każdego pomidora np. szczypiorkiem czy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem.