Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym - przepyszne danie za niewielkie pieniądze

Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym - przepyszne danie za niewielkie pieniądze
Autor: Shutterstock Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym przygotujesz bardzo łatwo, a potrzebne składniki kupisz w każdym sklepie.
łatwy
30 min
4

Jaja zapiekane z serem i sosem pomidorowym to proste, niedrogie danie z łatwo dostępnych składników. Jednak efekt przechodni najśmielsze oczekiwania. Warto ją przygotować na lunch lub ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 15 dag sera feta
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • parę listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • puszka pomidorów w kawałkach, bez skórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo jajka przeciąć wzdłuż i wydrążyć żółtka.
  • Ser, żółtka, 2 łyżki masła i śmietanę rozdrobnić - najszybciej można to zrobić blenderem, ale gdy nim nie dysponujecie, sprawdzi się też zwykły widelec. Doprawić do smaku solą i pieprzem, pamiętając, że ser feta jest słony.
  • Pozostałą łyżkę masła rozpuścić w rondelku lub na małej patelni, dodać pomidory i 5 minut dusić do lekkiego odparowania. Ewentualnie dodać sporą szczyptę cukru, by wydobyć z pomidorów wszystkie smaki.
  • Połówki jajek nadziać przygotowanym serowym farszem. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wlać przecier i zapiec całość przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać ozdobione listkami bazylii.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej