Imprezowa pizza. Oryginalny przepis na włoskie danie
Imprezowa pizza smakuje rewelacyjnie. Między kawałkami chrupiącego drożdżowego ciasta wygodnie ułożył się pyszny i aromatyczny farsz. Pizza w tej ciekawej odsłonie jest wyjątkowo smakowita i efektowna. Od razu przyciąga spojrzenia biesiadników. Oto sprawdzony przepis na obłędną zawijaną pizzę imprezową.
i
Jak zrobić imprezową pizzę?
Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe, które wyrasta około 45 minut. Kiedy ciasto rośnie, trzeba przygotować farsz z warzyw i pieczarek. Rozwałkowane ciasto należy odpowiednio pokroić, nałożyć farsz oraz sos pomidorowy i posypać startym serem mozzarella, a na koniec złożyć, tak aby powstał okręg z dziurką w środku. Pizzę piecze się w piekarniku w temperaturze 210 stopni C przez 18 minut.
Jak zwinąć ciasto na pizzę?
W tym przepisie należy naciąć ciasto od środka do wyznaczonej krawędzi. Jest też drugi sposób na zawinięcie pizzy. Rozwałkowane na duży arkusz ciasto należy posmarować sosem pomidorowym i nałożyć farsz, zostawiając 0,5 cm odstępu od brzegu. Następnie zwija się je ciasno w rulon, kroi go na dwie części i nacina je wzdłuż. Przekrojone strony powinny być odwrócone do góry. Oba rulony skręca się ze sobą dość luźno i formuje z nich okręg. Końce trzeba skleić. Tak zwinięta pizzę wstawia się do piekarnika.
Przepis na imprezową pizzę
- To łatwy przepis na pizzę w sam raz na imprezę. Sprawdzi się w czasie sylwestra i karnawału. Można ją zaserwować na inne okazje czy nawet obiad.
- Lista składników może wydać się długa. Jednak wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Z podanych w przepisie proporcji wychodzi jedna duża zawijana pizza lub dwie mniejsze.
- To pizza z ciasta drożdżowego, więc wszystkie składniki do jego przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową.
- Farsz można skomponować z rożnych składników. Nadadzą się też resztki warzyw, które w ten sposób zyskają drugie życie, nie zmarnują się i nie trzeba będzie ich wyrzucać.
- Farsz wzbogacą suszone pomidory, oliwki, papryczka chili czy kapary.
- Pizza będzie bardziej sycąca, jeżeli doda się do niej pieczonego lub gotowanego kurczaka, kiełbasę chorizo, salami, boczek lub tradycyjną szynkę.
- Do pizzy warto podać sosy, które urozmaicą danie. Zawsze sprawdzi się domowy sos pomidorowy, lekki dip czosnkowy czy dressing ziołowy.
- Zawijaną pizzę można podawać i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- zaczyn:
- 12 g świeżych drożdży (można zastąpić 5 g suszonych drożdży)
- 50 ml ciepłego mleka lub ciepłej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:- 150 g pieczarek
- 100 g startej mozzarelli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do małej miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko lub wodę, wsypać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Wlać wodę, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Ręcznie lub za pomocą robota wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
- Cebulę, paprykę i obrane pieczarki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek, paprykę i pieczarki. Smażyć, często mieszając, aż woda odparuje, warzywa będą miękkie, a pieczarki staną się rumiane. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
- Ciasto rozwałkować na okręg o średnicy około 38 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku odcisnąć małą miseczkę, aby wyznaczyć środek. Zaczynając od środka, naciąć ciasto w równych odstępach do kilku centymetrów od brzegu.
- Brzegi ciasta posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać bazylią i oregano oraz startą mozzarellą. Wyłożyć farsz. Chwycić za nacięcia od środka ciasta, przykryć i skleić z brzegiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 18 minut.
- Podawać na ciepło z sosem pomidorowym i czosnkowym.