Imprezowa pizza. Oryginalny przepis na włoskie danie
Imprezowa pizza smakuje rewelacyjnie. Między kawałkami chrupiącego drożdżowego ciasta wygodnie ułożył się pyszny i aromatyczny farsz. Pizza w tej ciekawej odsłonie jest wyjątkowo smakowita i efektowna. Od razu przyciąga spojrzenia biesiadników. Oto sprawdzony przepis na obłędną zawijaną pizzę imprezową.
Jak zrobić imprezową pizzę?
Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe, które wyrasta około 45 minut. Kiedy ciasto rośnie, trzeba przygotować farsz z warzyw i pieczarek. Rozwałkowane ciasto należy odpowiednio pokroić, nałożyć farsz oraz sos pomidorowy i posypać startym serem mozzarella, a na koniec złożyć, tak aby powstał okręg z dziurką w środku. Pizzę piecze się w piekarniku w temperaturze 210 stopni C przez 18 minut.
Jak zwinąć ciasto na pizzę?
W tym przepisie należy naciąć ciasto od środka do wyznaczonej krawędzi. Jest też drugi sposób na zawinięcie pizzy. Rozwałkowane na duży arkusz ciasto należy posmarować sosem pomidorowym i nałożyć farsz, zostawiając 0,5 cm odstępu od brzegu. Następnie zwija się je ciasno w rulon, kroi go na dwie części i nacina je wzdłuż. Przekrojone strony powinny być odwrócone do góry. Oba rulony skręca się ze sobą dość luźno i formuje z nich okręg. Końce trzeba skleić. Tak zwinięta pizzę wstawia się do piekarnika.
Przepis na imprezową pizzę
- To łatwy przepis na pizzę w sam raz na imprezę. Sprawdzi się w czasie sylwestra i karnawału. Można ją zaserwować na inne okazje czy nawet obiad.
- Lista składników może wydać się długa. Jednak wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Z podanych w przepisie proporcji wychodzi jedna duża zawijana pizza lub dwie mniejsze.
- To pizza z ciasta drożdżowego, więc wszystkie składniki do jego przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową.
- Farsz można skomponować z rożnych składników. Nadadzą się też resztki warzyw, które w ten sposób zyskają drugie życie, nie zmarnują się i nie trzeba będzie ich wyrzucać.
- Farsz wzbogacą suszone pomidory, oliwki, papryczka chili czy kapary.
- Pizza będzie bardziej sycąca, jeżeli doda się do niej pieczonego lub gotowanego kurczaka, kiełbasę chorizo, salami, boczek lub tradycyjną szynkę.
- Do pizzy warto podać sosy, które urozmaicą danie. Zawsze sprawdzi się domowy sos pomidorowy, lekki dip czosnkowy czy dressing ziołowy.
- Zawijaną pizzę można podawać i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- zaczyn:
- 12 g świeżych drożdży (można zastąpić 5 g suszonych drożdży)
- 50 ml ciepłego mleka lub ciepłej wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- ciasto:
- 380 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:- 150 g pieczarek
- 100 g startej mozzarelli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do małej miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko lub wodę, wsypać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Wlać wodę, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Ręcznie lub za pomocą robota wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
- Cebulę, paprykę i obrane pieczarki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek, paprykę i pieczarki. Smażyć, często mieszając, aż woda odparuje, warzywa będą miękkie, a pieczarki staną się rumiane. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zestawić z ognia.
- Ciasto rozwałkować na okręg o średnicy około 38 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku odcisnąć małą miseczkę, aby wyznaczyć środek. Zaczynając od środka, naciąć ciasto w równych odstępach do kilku centymetrów od brzegu.
- Brzegi ciasta posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać bazylią i oregano oraz startą mozzarellą. Wyłożyć farsz. Chwycić za nacięcia od środka ciasta, przykryć i skleić z brzegiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 18 minut.
- Podawać na ciepło z sosem pomidorowym i czosnkowym.