Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą
2021-03-29
łatwy
18 min
4
Grecka patelnia to nic innego jak warzywna zapiekanka na bazie ziemniaków, papryki i oliwek z serem feta. Pomysł na szybki, bezmięsny obiad, prosty, kolorowy, aromatyczny i sycący. Daj się uwieść
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól ziołowa
- 4 gałązki tymianku
- 5 dag czarnych oliwek
- 20 dag sera owczego (np. greckiej fety)
- 1 papryczka chili
- zioła do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć 15 minut na rozgrzanym na patelni oleju, mieszając kilkakrotnie. Połówki różnokolorowej papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Obrać czosnek, posiekać.
- Pokroić w piórka 2/3 cebuli. Po pięciu minutach smażenia ziemniaków dodać paprykę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą ziołową i pieprzem.
- Listki tymianku oderwać od gałązek i razem z oliwkami dodać je do ziemniaków na trzy minuty przed końcem smażenia.
- Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.