Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą

2017-04-05
Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą
Autor: Shutterstock Grecka patelnia - szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą
łatwy
18 min
4

Grecka patelnia to nic innego jak warzywna zapiekanka na bazie ziemniaków, papryki i oliwek z serem feta. Pomysł na szybki, bezmięsny obiad, prosty, kolorowy, aromatyczny i sycący. Daj się uwieść

Składniki

1 kg ziemniaków

2 łyżki oleju

po pół czerwonej, żółtej i zielonej papryki

ząbek czosnku

1 cebula

sól ziołowa

4 gałązki tymianku

5 dag czarnych oliwek

20 dag sera owczego (np. greckiej fety)

1 papryczka chili

zioła do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć 15 minut na rozgrzanym na patelni oleju, mieszając kilkakrotnie. Połówki różnokolorowej papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki. Obrać czosnek, posiekać.

Pokroić w piórka 2/3 cebuli. Po pięciu minutach smażenia ziemniaków dodać paprykę, cebulę i czosnek. Przyprawić solą ziołową i pieprzem.

Listki tymianku oderwać od gałązek i razem z oliwkami dodać je do ziemniaków na trzy minuty przed końcem smażenia.

Potrawę przed podaniem posypać startym serem. Udekorować ziołami i chili.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE