Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami: łatwy przepis na obfity obiad
2020-10-09
łatwy
30 min
4
Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami to naprawdę łatwy przepis na obfity obiad. Odkąd przestałam jeść mięso, szukam inspiracji do przygotowania sycących, pełnowartościowych posiłków bezmięsnych. I oto przepis na przepyszną zapiekankę kapuścianą!
SKŁADNIKI
- 1/2 średniej główki kapusty
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
- 100 g ryżu
- 4 czubate łyżki wegańskiego majonezu z ziaren słonecznika
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 100 g wegańskiego zamiennika sera żółtego, startego na tarce
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
- 1 pomidor pokrojony na plasterki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę po usunięciu głąba poszatkować. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić.
- Ryż ugotować do miękkości.
- Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć na gorącym oleju.
- W misce wymieszać blanszowaną kapustę, ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę i usmażoną marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodać majonez, przecier pomidorowy, starty ser i wymieszać.
- Masę przełożyć do naczynia posmarowanego olejem. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki pomidora.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?