Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami: łatwy przepis na obfity obiad

Zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszna zapiekanka z kapusty i ryżu - cała tajemnica tkwi w odpowiednim spreparowaniu warzyw
łatwy
30 min
4

Fenomenalna zapiekanka z kapusty i ryżu z warzywami to naprawdę łatwy przepis na obfity obiad. Odkąd przestałam jeść mięso, szukam inspiracji do przygotowania sycących, pełnowartościowych posiłków bezmięsnych. I oto przepis na przepyszną zapiekankę kapuścianą! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 średniej główki kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej
  • 100 g ryżu
  • 4 czubate łyżki wegańskiego majonezu z ziaren słonecznika
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 100 g wegańskiego zamiennika sera żółtego, startego na tarce
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor pokrojony na plasterki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę po usunięciu głąba poszatkować. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić.
  • Ryż ugotować do miękkości.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć na gorącym oleju. 
  • W misce wymieszać blanszowaną kapustę, ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę i usmażoną marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodać majonez, przecier pomidorowy, starty ser i wymieszać.
  • Masę przełożyć do naczynia posmarowanego olejem. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki pomidora.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej