Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta zasmakują na pewno miłośnikom wytrawnych wypieków drożdżowych. Można je zajadać solo, pasują też jako dodatek do czystych zup - barszczu, bulionu. Idealne do szkoły i pracy na drugie śniadanie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe:
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 3,5 szklanki mąki do pizzy typ 00 lub mąki typ 650 + więcej do podsypania
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- Nadzienie:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duża cukinia pokrojona na cienkie plasterki
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- 200 g sera typu feta
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj zaczyn. Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, 1 szklankę mąki i ciepłą wodę. Wymieszaj na gładką pastę i odstaw na ok. 15 min., aż zaczyn zacznie się pienić.
- Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę.Wymieszaj wszystko widelcem w misce. Gdy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 min., aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypuj ciasto mąką.
- Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski posmarowanej odrobiną oleju. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką, przyklep dłońmi, a następnie rozciągnij na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
- Na cieście rozsmaruj koncentrat pomidorowy, delikatnie posyp solą i oregano. Teraz ułóż warstwę plasterków cukinii, posyp cienką warstwą parmezanu, a na wierzchu ułóż kosteczki sera feta.
- Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku, tak jak roladę. Pokrój je na 12 części o szerokości ok. 3-4 cm.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Roladki z ciasta ułóż w odstępach na blasze, przykryj blachę ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch bułeczek podsmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżeczką wody. Posyp ulubioną posypką, np. sezamem.
- Blachę wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 min., aż bułeczki podrosną i zrumienią się. Bułeczki najlepsze są oczywiście na ciepło, ale można je też zjeść na zimno, np. zabrać do pracy czy szkoły jako przekąskę.