Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta

2021-03-29
Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta
Autor: Shutterstock Rolowane bułeczki z cukinią i serem feta - idealne na drugie śniadanie do pracy czy  szkoły
łatwy
60 min
4

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta zasmakują na pewno miłośnikom wytrawnych wypieków drożdżowych. Można je  zajadać solo, pasują też jako dodatek  do czystych zup - barszczu, bulionu.  Idealne do szkoły i pracy na drugie śniadanie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 3,5 szklanki mąki do pizzy typ 00 lub mąki typ 650 + więcej do podsypania
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • Nadzienie:
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duża cukinia pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 200 g sera typu feta
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj zaczyn. Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, 1 szklankę mąki i ciepłą wodę. Wymieszaj na gładką pastę i odstaw na ok. 15 min., aż zaczyn zacznie się pienić.
  • Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę.Wymieszaj wszystko widelcem w misce. Gdy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 min., aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypuj ciasto mąką.
  • Uformuj z ciasta kulę i włóż do miski posmarowanej odrobiną oleju. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką, przyklep dłońmi, a następnie rozciągnij na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
  • Na cieście rozsmaruj koncentrat pomidorowy, delikatnie posyp solą i oregano. Teraz ułóż warstwę plasterków cukinii, posyp cienką warstwą parmezanu, a na wierzchu ułóż kosteczki sera feta.
  • Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku, tak jak roladę. Pokrój je na 12 części o szerokości ok. 3-4 cm.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Roladki z ciasta ułóż w odstępach na blasze, przykryj blachę ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułeczek podsmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżeczką wody. Posyp ulubioną posypką, np. sezamem.
  • Blachę wstaw do piekarnika i piecz ok. 25-30 min., aż bułeczki podrosną i zrumienią się. Bułeczki najlepsze są oczywiście na ciepło, ale można je też zjeść na zimno, np. zabrać do pracy czy szkoły jako przekąskę.