Dorsz po śródziemnomorsku - pyszna zapiekanka rybna

2021-03-29
Dorsz po śródziemnomorsku
Autor: Shutterstock Dorsz po śródziemnomorsku to pyszna ryba zapiekana z warzywami i boczkiem.
łatwy
0 min
4

Dorsz po śródziemnomorsku to łatwa w przygotowaniu zapiekanka rybna. Delikatne białe mięso ryby przejęte aromatem boczku i pomidorów nabiera intensywnego smaku. To obiad pyszny, prosty i dla każdego.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza
  • 4 plasterki boczku
  • 4 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • olej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę podziel na porcję, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę.
  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Tartą bułkę wymieszaj z łyżką wody i sokiem cytrynowym, dodaj przyprawę do ryb i pieprz.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i ułożyć w nim porcje ryby, posmarować masą z bułki.
  • Przykryć warstwą z cebuli i boczku i plasterkami pomidorów. Zapiekać 40 min.