Dorsz po śródziemnomorsku - pyszna zapiekanka rybna
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Dorsz po śródziemnomorsku to łatwa w przygotowaniu zapiekanka rybna. Delikatne białe mięso ryby przejęte aromatem boczku i pomidorów nabiera intensywnego smaku. To obiad pyszny, prosty i dla każdego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorsza
- 4 plasterki boczku
- 4 cebule
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawa do ryb
- olej
- sól i pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę podziel na porcję, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę.
- Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Tartą bułkę wymieszaj z łyżką wody i sokiem cytrynowym, dodaj przyprawę do ryb i pieprz.
- Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i ułożyć w nim porcje ryby, posmarować masą z bułki.
- Przykryć warstwą z cebuli i boczku i plasterkami pomidorów. Zapiekać 40 min.