Domowa pizza wegetariańska [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
średni
40 min
4
Ta domowa pizza wegetariańska zawsze smakuje wybornie. Tutaj wykorzystujemy warzywa dostępne zimą (z puszki i mrożonki). Sprawdziliśmy dla was ten przepis!
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 6-7 łyżek oliwy
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli, pieprzu, bazylii, oregano, tymianku
- 200 g mozzarelli
- 15 małych pomidorków daktylowych (albo 3 pomidory zwykłe)
- 2 małe cebule
- kilka ząbków czosnku
- dwie garście mrożonej fasolki po bretońsku (albo brokułów)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozdrobnij i rozmieszaj z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodaj trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i wyrób z ciasta wałek. Odstaw go na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsyp do dużej miski, wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem i ziołami. Zrób wgłębienie, wlej oliwę, 1/4 szklanki zimnej wody i wymieszaj łyżką. Dodaj wałek przygotowanego wcześniej ciasta.
Zagnieć dokładnie, aż do zmęczenia nadgarstków, tak by powstała jednolita, miękka masa. Uformuj dwie kule i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na okragły placek grubości około 3 milimetrów i ponakłuwaj widelcem.- Dodaj sos pomidorowy, przygotowany z roztartego pomidora, oliwy, cebuli i czosnku oraz świeżych ziół. Ciasto posyp serem mozzarella.
- Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów, kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę oraz ugotowane wcześniej - najlepiej na parze - brokuły. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.