Domowa pizza wegetariańska [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Pizza wegetariańska
Autor: Shutterstock Pizzę wegetariańską można zrobić z wielu produktów, tu z pomidorami, kukurydzą i fasolką szparagową
średni
40 min
4

Ta domowa pizza wegetariańska zawsze smakuje wybornie. Tutaj wykorzystujemy warzywa dostępne zimą (z puszki i mrożonki). Sprawdziliśmy dla was ten przepis!

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli, pieprzu, bazylii, oregano, tymianku
  • 200 g mozzarelli
  • 15 małych pomidorków daktylowych (albo 3 pomidory zwykłe)
  • 2 małe cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • dwie garście mrożonej fasolki po bretońsku (albo brokułów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozdrobnij i rozmieszaj z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodaj trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszaj i wyrób z ciasta wałek. Odstaw go na 20 minut w ciepłe miejsce.

  • Mąkę wsyp do dużej miski, wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem i ziołami. Zrób wgłębienie, wlej oliwę, 1/4 szklanki zimnej wody i wymieszaj łyżką. Dodaj wałek przygotowanego wcześniej ciasta.

  • Zagnieć dokładnie, aż do zmęczenia nadgarstków, tak by powstała jednolita, miękka masa. Uformuj dwie kule i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj na okragły placek grubości około 3 milimetrów i ponakłuwaj widelcem.
  • Dodaj sos pomidorowy, przygotowany z roztartego pomidora, oliwy, cebuli  i czosnku oraz świeżych ziół. Ciasto posyp serem mozzarella.
  • Na wierzchu ułóż  plasterki pomidorów, kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę oraz ugotowane wcześniej - najlepiej na parze - brokuły. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.