Delikatny makaron zapiekany z kremem z cukinii
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Makaron zapiekany z kremem z cukinii to danie pyszne, jednocześnie delikatne i wykwintne w smaku. Ma szanse stać się królem jesiennego stołu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu fusilli
- 2 cukinie
- małe opakowanie śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- tarty parmezan
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię umyj, osusz, przekrój na pół wzdłuż.
- Ułóż na blaszce, polej oliwa i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C.
- Kiedy cukinia będzie całkiem miękka wyjmij ją i zblenduj na gładką masę.
- Do cukinii dodaj śmietanę i parmezan, dopraw solą i pieprzem.
- Makaron polej sosem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.