Chrupiące ziemniaki zapiekane w cienkich plasterkach
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Chrupiące ziemniaki zapiekane w plasterkach to świetny dodatek do pieczonego mięsa. Można też podać je jako samodzielne danie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 70 g boczku
- 6 łyżek oleju
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 6 gałązek tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, obrać i pokroić na cienkie plasterki grubości 1-2 mm. Można też użyć do tego szatkownicy.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek bardzo drobno posiekać.
- Olej wymieszać z boczkiem, cebulą, czosnkiem i listkami tymianku.
- Ziemniaki wymieszać z olejem z dodatkami, tak aby każdy plasterek był pokryty tłuszczem.
- Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej koliście plasterki ziemniaków na sztorc, prostopadle do dna. Formę okryć folią aluminiową.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ziemniaki się zrumieniły.