Brokułowa tarta z pomidorami
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Brokułowa tarta z dodatkiem pomidorów, świeżych lub suszonych, to pomysł na smaczny obiad lub ciepłą kolację. Gdy coś zostanie, można tartę zabrać ze sobą następnego dnia jako lunch do szkoły lub pracy. Tarta oczywiście najlepiej smakuje na ciepło ale pyszna jest też na zimno.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- FARSZ:
- 1 brokuł (lub torebka mrożonki z brokułów)
- 2 średnie cebule
- 2 dojrzałe średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki sera żółtego startego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki śmietany 12%
- świeża bazylia (opcjonalnie)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę.
- Casto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Wstaw formę do lodówki na 1 godzinę.
- Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC na około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód.
- Pomidorypokrój w półplasterki i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, posiekaną bazylię i cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód.
- Piecz tartę w 180ºC, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, żeby różyczki się nie przypaliły.