Babka ziemniaczana – sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Babka ziemniaczana: oto sprawdzony przepis– na ciasto wytrawne, obłożone boczkiem, z rumianą cebulką. Klasyka kuchni regionalnej, którą warto wypróbować.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 całe jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- duża szczypta majeranku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 10-15 dag wędzonego boczku w plasterkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i drobno utrzyj jak na placki ziemniaczane.
- Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni na złoty kolor. Dopraw solą i odrobiną pieprzu.
- Utarte ziemniaki połącz z jajkami, bułką tartą i cebulką. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż na prostokątną lub kwadratową blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Na wierzchu połóż plasterki wędzonego boczku.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez około 1,5 godziny.