Baba zaparzana
2021-03-29

łatwy
120 min
4
Smaczna, pożywna, ale wymaga trochę pracy. Można ją wzbogacić resztkami gotowych mięs. Baby ziemniaczane są dobre zaraz po przyrządzeniu, ale jeszcze lepsze następnego dnia po odgrzaniu. No oczywiście najlepiej smakują z zimnym mlekiem.
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 20 g masła
- cebula
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, następnie dobrze odcisnąć, najlepiej przez czyste płótno.
- Zagotować mleko i wrzącym zalać masę ziemniaczaną. Obrać cebulę, drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około godziny. Babę podawać gorącą, polaną śmietaną lub z sosem grzybowym.
- Przepis zaczerpnięto z książki „Ziemniaki w roli głównej”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby