Aromatyczna tarta ziołowa - obiad lub ciepłą kolację
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Aromatyczna tarta ziołowa smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 600 g ziemniaków
- 200 g tłustego twarogu
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek tymianku
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki startego parmezanu lub oscypka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać, wlać 3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić wraz z serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
- Masę wymieszać z jogurtem, jajkami i parmezanem i przyprawić.
- Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie, na ciasto wyłożyć nadzienie. Piec ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.