Aromatyczna tarta ziołowa - obiad lub ciepłą kolację
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Aromatyczna tarta ziołowa smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie, dodatek do obiadu lub wytrawną przekąskę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 200 g mąki pszennej
 - 150 g masła
 - 1/2 łyżeczki soli
 - Nadzienie:
 - 600 g ziemniaków
 - 200 g tłustego twarogu
 - 1 mały jogurt naturalny
 - 2 jajka
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 pęczek bazylii
 - 1 pęczek tymianku
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 3 łyżki startego parmezanu lub oscypka
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać, wlać 3 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min.
 - Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić wraz z serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
 - Masę wymieszać z jogurtem, jajkami i parmezanem i przyprawić.
 - Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie, na ciasto wyłożyć nadzienie. Piec ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.