Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię

Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię
Autor: Orchidea Creative Group Bajeczny przepis na zielone pierożki do czerwonego barszczu
średni
45 min
4

Zielone pierożki z serem feta idealnie pasują do barszczu czerwonego. Z tym bajecznym przepisem bez problemu wyczarujesz świąteczną magię. Gościom opadną szczęki z wrażenia. 

SKŁADNIKI

  • 200 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg
  • 250 g mąki
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżeczki spiruliny
  • 270 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • garść posiekanej pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę, a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem.
  • Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.
  • Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
  • Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić po czym dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku.
  • Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia pierożków.