Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię

2019-12-17
Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię
Autor: Orchidea Creative Group Bajeczny przepis na zielone pierożki do czerwonego barszczu
średni
45 min
4

Zielone pierożki z serem feta idealnie pasują do barszczu czerwonego. Z tym bajecznym przepisem bez problemu wyczarujesz świąteczną magię. Gościom opadną szczęki z wrażenia. 

Składniki

200 g Szpinaku młodego np. marki Eisberg

250 g mąki

40 g masła

szczypta soli

100 ml wody

1,5 łyżeczki spiruliny

270 g sera typu feta

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

cebula

garść posiekanej pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę, a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem.

Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę.

Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.

Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić po czym dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku.

Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm placki. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia pierożków.