Pigodi: koreańskie pierogi gotowane na parze [przepis]
2021-03-29
średni
60 min
4
Pigodi to prawdziwy przysmak serwowany w restauracjach kuchni azjatyckiej. Koreańskie, gotowane na parze pierogi pigodi mają mięsno-kapuściane nadzienie, a marchewka na ostro wzbogaca je o oryginalny smak. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie w domu!
Pigodi ma zazwyczaj wielkość dłoni i wypełniony jest smakowitym farszem z mięsa wieprzowego (najlepsza w tym wypadku jest łopatka) i podsmażanej kapusty. Wierzch tego przysmaku obłożony jest ciepłą pyszną marchewką przyrządzoną na ostro. Do dania podaje się sos ostry lub sojowy. Jak ktoś lubi, to z powodzeniem może dodać śmietanę, w której będzie maczać kawałki wyśmienitego pieroga.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- mąka
- jaja
- mleko
- drożdże
- sól
- cukier
- farsz:
- mięso wieprzowe (najlepiej łopatka)
- świeża kapusta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy sól, cukier, jajko i mąkę. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Proporcje, w zależności od zapotrzebowania, to 100 g drożdży na 0,5 l mleka i 1 kg drożdży (plus 1 łyżeczka soli i 1 łyżka cukru).
- Farsz: pokrojoną na małe kawałki wieprzowinę (ok. 300 g) podsmażamy na oleju kilka minut, dodajemy posiekaną kapustę i dusimy 15 minut.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka razy, by było puchate i dobrze związało. Następnie odrywamy kawałki, wałkujemy, wypełniamy mięsno-kapuścianym farszem, sklejamy tylko po bokach i 40 minut gotujemy na parze. W parowarze należy przykryć pierogi, by woda po nich nie spływała i nie zostawiała nieładnych zacieków lub bąbli.
- Pigodi serwujemy na ciepło - najlepiej z marchewką, sosem sojowym lub ulubionym ostrym sosem.