Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań. Oto przepis na pierożki w nietypowej wersji - z ciasta francuskiego, do tego z wyjątkowym farszem z wątróbek drobiowych i wiśni. Sprawdź, jak je zrobić.
Chutney wiśniowy
Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami
Przepiórki z wiśniami
SKŁADNIKI
- 400 g wątróbek drobiowych
- olej do smażenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g wiśni bez pestek
- 1 jajo
- cynamon
- pieprz
- 1 saszetka Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodać wiśnie, doprawić pieprzem, wymieszać.
- Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 100 ml wrzątku, wystudzić, połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać szczyptę cynamonu.
- Z ciasta francuskiego wycinać krążki, nakładać na nie farsz z wątróbek, formować pierożki.
- Przed wstawieniem do piekarnika posmarować herbacianą glazurą. Piec 20 minut w temp. 180 st. C.