Pierożki dla dziecka po 1. roku życia: przepis
2021-03-30
średni
30 min
4
Pierogi z serem dla dziecka po 1. roku życia to prawdziwy przysmak. Można je podawać dziecku przez cały rok, a także potraktować jako danie wigilijne w wersji dziecięcej. Wypróbuj przepis na pierogi z serem dla rocznego dziecka.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki ciepłej wody
- farsz:
- pół kostki sera białego
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki farszu połącz. Farsz możesz np. zmiksować.
- Wsyp mąkę do miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy oba składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do momentu uzyskania sprężystej struktury.
- Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kółka szklanką lub specjalną maszynką do pierogów. Do środka nałóż przygotowany wcześniej farsz i dobrze sklej brzegi.
- Tak przygotowane pierożki czas ugotować. Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wrzuć ostrożnie przygotowane pierogi. Najlepiej tyle, aby utworzyły jedną warstwę na dnie. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszaj je, pilnując, aby nie przywierały do dna garnka.
- Gotuj do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.