Pierożki dla dziecka po 1. roku życia: przepis

Program „1000 pierwszych dni dla zdrowia”
Pierożki dla dziecka po 1. roku życia
Autor: photos.com Warto zaserwować pociechom pyszne i zdrowe pierożki z serem
średni
30 min
4

Pierogi z serem dla dziecka po 1. roku życia to prawdziwy przysmak. Można je podawać dziecku przez cały rok, a także potraktować jako danie wigilijne w wersji dziecięcej. Wypróbuj przepis na pierogi z serem dla rocznego dziecka.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody
  •  
  • farsz:
  • pół kostki sera białego
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki farszu połącz. Farsz możesz np. zmiksować. 
  • Wsyp mąkę do miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy oba składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do momentu uzyskania sprężystej struktury.
  • Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kółka szklanką lub specjalną maszynką do pierogów. Do środka nałóż przygotowany wcześniej farsz i dobrze sklej brzegi. 
  • Tak przygotowane pierożki czas ugotować. Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wrzuć ostrożnie przygotowane pierogi. Najlepiej tyle, aby utworzyły jedną warstwę na dnie. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszaj je, pilnując, aby nie przywierały do dna garnka.
  • Gotuj do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.
Program „1000 pierwszych dni dla zdrowia”