Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem [przepis na pierogi]
2021-03-29
średni
40 min
4
Najlepsze pierogi to oczywiście te przygotowywane przez nasze bacie i mamy. Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa wielkich glinianych mis z ciepłymi parującymi pierogami obficie okraszonymi cebulką czy skwarkami? Warto powrócić do tych smaków - np. przygotowując pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem.
SKŁADNIKI
- na ciasto:
- 250 g mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 małe jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
- na farsz:
- 80 g boczku wędzonego
- 100 g kaszy gryczanej
- 120 g cebuli
- 1 jajko
- 1/4 pęczka pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy z boczkiem. Kaszę gotujemy (najlepiej na sypko). Ugotowane na twardo jajko kroimy i mieszamy razem z usmażonym boczkiem, cebulką i posiekaną natką. Dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Przesianą mąkę wsypujemy do większej miski. Dodajemy zagotowaną wodę i mieszamy. Musimy odczekać, aż się ostudzi - wówczas dodajemy olej, sól i jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy. Zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 5 minut Aby smakowały jeszcze lepiej polewamy okrasą ze smażonej cebulki lub boczku.