Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Gdy myślimy o potrawach wigilijnych, od razu nasuwają się na myśl pierogi z kapustą i grzybami. Bez pierogów trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Ciasto na pierogi powinno być miękkie, przed podaniem można je zarumienić na patelni. Niektóre dania wigilijne można przygotować kilka dni wcześniej, pierogi można zamrozić przed wigilią.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Pierożki drożdżowe ze świeżymi grzybami i kiszoną kapustą.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- jajko
- łyżeczka oleju
- sól
- 30 dag kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 5 dag suszonych borowików
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto na pierogi: zagniatamy mąkę, dodając wody, oleju i soli. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 30 min.
- Farsz na pierogi: wypłukaną pod bieżącą wodą kapustę obgotowujemy z namoczonymi grzybami.
- Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek obsmażamy na oleju. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, dodajemy odrobinę miodu lub cukru.