Pierogi z kapustą i grzybami - przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pierogi z kapustą i grzybami - na pewno właśnie ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Oczywiście przygotowanych według tradycyjnego przepisu. Ale pierogi z kapustą i grzybami warto przygotowywać częściej, nie tylko z okazji Bożego Narodzenia. Są bardzo smaczne i... wegetariańskie.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 kg kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- masło
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby wypłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić – najlepiej na noc.
- Następnego dnia opłukać kapustę kiszoną i ugotować razem z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby.
- Ugotowane grzyby z kapustą bardzo drobno pokroić.
- Ugotować jajka na twardo. Wystudzić i drobno pokroić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
- Cebulę i jajka dodać do kapusty z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Wszystko przesmażyć aż będzie miało brązowy kolor.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, jajko, wodę i wyrobić ciasto (ma być miękkie i elastyczne).
- Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać kółka średnicy około 6–7 cm.
- Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.