Pierogi z kapustą i grzybami - przepis

2021-03-29
Pierogi z kapustą i grzybami: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej popularnych dań wieczerzy wigilijnej. 
łatwy
60 min
4

Pierogi z kapustą i grzybami - na pewno właśnie ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Oczywiście przygotowanych według tradycyjnego przepisu. Ale pierogi z kapustą i grzybami warto przygotowywać częściej, nie tylko z okazji Bożego Narodzenia. Są bardzo smaczne i... wegetariańskie.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Pierogi z rybą.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  •  
  • Nadzienie:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • masło
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby wypłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić – najlepiej na noc.
  • Następnego dnia opłukać kapustę kiszoną i ugotować razem z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby.
  • Ugotowane grzyby z kapustą bardzo drobno pokroić.
  • Ugotować jajka na twardo. Wystudzić i drobno pokroić.
  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
  • Cebulę i jajka dodać do kapusty z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Wszystko przesmażyć aż będzie miało brązowy kolor.
  • Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, jajko, wodę i wyrobić ciasto (ma być miękkie i elastyczne).
  • Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać kółka średnicy około 6–7 cm.
  • Na każde kółko nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.
Redakcja
więcej