Orkiszowe tortelloni z pieczoną dynią, fetą i suszonymi pomidorami
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Orkiszowe pierożki tortelloni nadziewane farszem z dyni, sera feta i suszonych pomidorów smakują wyśmienicie z sosem dyniowym. Spróbuj, jak włoskie tortelloni smakuje z tym oryginalnym nadzieniem. Podajemy sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
- 300 g dyni
- 2 łyżki oliwy do posmarowania dyni i 1 łyżka do wysmarowania naczynia do pieczenia
- 5 suszonych pomidorów w zalewie
- 100 g oryginalnego sera feta
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- połowa ząbka czosnku
- płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
- około 100 ml wody mineralnej
- sól
- 100 ml śmietanki sojowej
- łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zioła prowansalskie, paprykę i czosnek utłucz w moździerzu z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
- Dynię obierz i pokrój w pasy o szerokości 1-2 cm, posmaruj powstałą glazurą i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
- Kiedy dynia ostygnie, jedną trzecią porcji przełóż do miski i zgnieć widelcem, aby uzyskać małe kawałki. Dodaj do tego fetę i pokrojone w drobne paski suszone pomidory, pokrusz widelcem ser i wymieszaj nadzienie.
Mąkę orkiszową wsyp do miski, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę, intensywnie mieszając zawartość miski, aby powstało bardzo miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki; jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody. - Z powstałego ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz palcami i rozciągaj, aby było bardzo cienkie i miało średnicę połowy dłoni. Na środek każdego płatu ciasta nakładaj farsz w taki sposób, aby najwięcej nadzienia znalazło się na jego średnicy.
- Z ciasta i farszu ulep pierożki o kształcie włoskich tortelloni i ugotuj je we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
- Pozostałą pieczoną dynię przełóż do blendera, zalej śmietaną, posól i skrop cytryną. Całość zmiksuj i przelej do rondla z grubym dnem, a następnie podgrzewaj, ciągle mieszając i nie dopuszczając do wrzenia.
- Ciepłe pierożki podawaj z gorącym sosem dyniowym.