Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem? Podajemy dobry przepis

Dagmara Kijanowska
jak_zrobic_pierogi_z_kasza.jpg
Autor: photos.com Wypróbuj nasz przepis na smaczne wegetariańskie pierogi
średni
50 min
4

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Wypróbuj nasz przepis, a nie będziesz żałować!

Polecamy również inne przepisy na jarskie pierogi, które można przygotować na co dzień i od święta: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Drożdżowe pierogi z soczewicą.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  •  
  • farsz:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g zmielonego białego sera
  • 1 jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj sól, wodę i zagnieć ciasto. Podziel na porcje i przykryj ściereczką, aby nie wysychało.
  • Kaszę dokładnie przebierz, wsyp do rondla i zalej gorącą, osoloną wodą. Praż na niewielkim ogniu.
  • Gdy kasza wchłonie wodę, przykryj ją szczelnie i wstaw do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach.
  • Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem, dodaj sporo pieprzu, sól, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany, aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z pieczenia ciasta, lub roztopionym masłem.
  • Każdą część ciasta rozwałkuj dość cienko, wykrój foremką krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego pierożka nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi i gotuj 2-3 min od czasu wypłynięcia.
Dagmara Kijanowska