Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem? Podajemy dobry przepis
2021-04-01
średni
50 min
4
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Wypróbuj nasz przepis, a nie będziesz żałować!
Polecamy również inne przepisy na jarskie pierogi, które można przygotować na co dzień i od święta: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo oraz Drożdżowe pierogi z soczewicą.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- pół szklanki wody
- sól
- farsz:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 100 g zmielonego białego sera
- 1 jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj sól, wodę i zagnieć ciasto. Podziel na porcje i przykryj ściereczką, aby nie wysychało.
- Kaszę dokładnie przebierz, wsyp do rondla i zalej gorącą, osoloną wodą. Praż na niewielkim ogniu.
- Gdy kasza wchłonie wodę, przykryj ją szczelnie i wstaw do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach.
- Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem, dodaj sporo pieprzu, sól, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany, aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z pieczenia ciasta, lub roztopionym masłem.
- Każdą część ciasta rozwałkuj dość cienko, wykrój foremką krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego pierożka nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi i gotuj 2-3 min od czasu wypłynięcia.