Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska

2018-01-15
Beata Lekszycka
Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska
Autor: Shutterstock Pierożki z ciasta francuskiego lub filo to znakomita przekąska do piwa czy wina, a także smaczne drugie śniadanie
łatwy
40 min
4

Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po grecku - z serem feta

Składniki

50 dag ciasta francuskiego lub opakowanie ciasta filo

2 jajka

1/2 kostki masła

20 dag sera feta

10 dag sera koziego

2 ząbki czosnku

tymianek

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sery rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz i wymieszać. Jajka ubić mikserem dodając sery, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku. Masło roztopić w rondelku.

Rozwałkowane cienko ciasto francuskie pokroić w równej wielkości kwadraty. Każdy kwadrat posmarować roztopionym masłem, na środku położyć farsz serowy. Skleić tak, aby utworzyły się trójkąty.

Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować resztą masła. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.

Beata Lekszycka