Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska

Beata Lekszycka
Greckie pierogi pieczone z serem feta: pyszna przekąska
Autor: Shutterstock Pierożki z ciasta francuskiego lub filo to znakomita przekąska do piwa czy wina, a także smaczne drugie śniadanie
łatwy
40 min
4

Na wieczorne spotykania przy piwie czy winie dobrze jest podać smaczne przekąski. Idealne są na przykład pierożki z ciasta filo lub ciasta francuskiego z serem feta. Poznaj przepis na pierogi po grecku - z serem feta

SKŁADNIKI

  • 50 dag ciasta francuskiego lub opakowanie ciasta filo
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 20 dag sera feta
  • 10 dag sera koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sery rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz i wymieszać. Jajka ubić mikserem dodając sery, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku. Masło roztopić w rondelku.
  • Rozwałkowane cienko ciasto francuskie pokroić w równej wielkości kwadraty. Każdy kwadrat posmarować roztopionym masłem, na środku położyć farsz serowy. Skleić tak, aby utworzyły się trójkąty.
  • Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować resztą masła. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut.
Beata Lekszycka