Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo
2021-03-30
łatwy
50 min
4
Dyniowe pierogi z serem smakują doskonale i przepięknie prezentują się na talerzu. Słonecznie żółte ciasto - dzięki dodatkowi dyniowego puree - otacza słodki serowy farsz. Te pierogi atakują wszystkie zmysły, a na dodatek są łatwe do przygotowania i niedrogie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki (około 1,5 szklanki),
- 1 łyżka oleju,
- ½ szklanki puree z dyni,
- szczypta soli,
- ciepła woda (około 1/3 szklanki),
- Nadzienie:
- 400g twarogu półtłustego,
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajko, cukier(do smaku), mieszamy. Do nadzienia możemy dodać także rodzynki.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i puree z dyni. Stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Przekłądamy ciasto na blat wysypany mąką lub na stolnic i wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i szklanką wycinamy koła. Na każdym układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
- Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty, od wypłynięcia.
- Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietaną, posypane cukrem i szczyptą cynamonu.