Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo

Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo
Autor: Shutterstock Dyniowe pierogi z serem są łatwe do przygotowania, a smakują wyśmienicie
łatwy
50 min
4

Dyniowe pierogi z serem smakują doskonale i przepięknie prezentują się na talerzu. Słonecznie żółte ciasto - dzięki dodatkowi dyniowego puree - otacza słodki serowy farsz. Te pierogi atakują wszystkie zmysły, a na dodatek są łatwe do przygotowania i niedrogie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki (około 1,5 szklanki),
  • 1 łyżka oleju,
  • ½ szklanki puree z dyni,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda (około 1/3 szklanki),
  • Nadzienie:
  • 400g twarogu półtłustego,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajko, cukier(do smaku), mieszamy. Do nadzienia możemy dodać także rodzynki.
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i puree z dyni. Stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Przekłądamy ciasto na blat wysypany mąką lub na stolnic i wyrabiamy, aż stanie się elastyczne, w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i szklanką wycinamy koła. Na każdym układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
  • Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty, od wypłynięcia.
  • Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietaną, posypane cukrem i szczyptą cynamonu.