Czekoladowe pierogi z owocami - rozkoszne danie dla dużych i małych

Czekoladowe pierogi z owocami - rozkoszne danie dla dużych i małych
Autor: Shutterstock Do czekoladowych pierogów pasują te owoce, z którymi zazwyczaj przygotowujemy pierogi
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Czekoladowe pierogi z owocami to danie idealne na letni podwieczorek, kolację a nawet obiad, jeśli lubicie obiady na słodko. Kochają je dzieci i dorośli, bo są pyszne i ciekawie prezentują się na talerzu. Dodatek kakao do ciasta pierogowego sprawia, że jest ono nieco bardziej zwarte, idealne do owocowego nadzienia.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie: 500 g owoców, np. truskawek, malin, czereśni, wiśni, moreli, brzoskwiń, śliwek
  • Sos:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • cukier puder (do smaku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
  • Owoce na nadzienie myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek i/lub pestek  i kroimy na połówki lub ćwiartki - w zależności od wielkości owoców.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm.
  • Na środek wykładamy po łyżeczce owocowego farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
  • W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
  • Podajemy ze śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej