Czekoladowe pierogi z owocami - rozkoszne danie dla dużych i małych
2022-06-23
łatwy
60 min
4
Dieta wegetariańska
Czekoladowe pierogi z owocami to danie idealne na letni podwieczorek, kolację a nawet obiad, jeśli lubicie obiady na słodko. Kochają je dzieci i dorośli, bo są pyszne i ciekawie prezentują się na talerzu. Dodatek kakao do ciasta pierogowego sprawia, że jest ono nieco bardziej zwarte, idealne do owocowego nadzienia.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Nadzienie: 500 g owoców, np. truskawek, malin, czereśni, wiśni, moreli, brzoskwiń, śliwek
- Sos:
- 150 ml śmietanki 30%
- cukier puder (do smaku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną i dodajemy kakao, sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
- Owoce na nadzienie myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek i/lub pestek i kroimy na połówki lub ćwiartki - w zależności od wielkości owoców.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm.
- Na środek wykładamy po łyżeczce owocowego farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
- W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
- Podajemy ze śmietanką ubitą z cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?