Zrób sobie syrop lepszy niż z apteki. Podniesie odporność, pomoże zgubić boczki
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią powoli nadchodzą dni, w których będziemy musieli zmierzyć się z różnego rodzaju infekcjami i schorzeniami. Jak przygotować się do tego okresu i dbać o swoje zdrowie? Jednym z rozwiązań jest proste domowe remedium, jakim jest imbirowy syrop, który nie tylko podnosi naszą odporność, ale również pomaga w procesie odchudzania.
Opracowany na bazie świeżego soku z cytryny i aromatycznego imbiru naturalny eliksir jest prawdziwą bombą witaminową. Do jego produkcji potrzebujesz również ząbka czosnku, odrobiny cynamonu, ostrego chili cayenne oraz łyżeczki naturalnego miodu.
Syrop z imbiru i cytryny - właściwości
Nie bez powodu od wieków imbir jest ceniony w tradycyjnej medycynie. Nie tylko skutecznie zwalcza infekcje dróg oddechowych, ale też łagodzi objawy przeziębienia, takie jak kaszel czy ból gardła. Dodatkowo, dzięki właściwościom termogenicznym, imbir skutecznie przyspiesza procesy metaboliczne w naszym organizmie, przyczyniając się do jego detoksykacji.
Czosnek, kolejny ważny składnik syropu, posiada zdolność niszczenia niechcianych bakterii i wirusów, głównie za sprawą allicyny. Przed dodaniem do syropu warto zmiażdżyć czosnek i poczekać kilkanaście minut, aby uaktywnić te cenne związki. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminę C, która dodatkowo wzmacnia naszą odporność. To samo dotyczy soku z cytryny, który jest kolejnym źródłem tej witaminy. Cynamon, z kolei, dodany do syropu nie tylko uzupełnia jego smak, ale również posiada zdolność hamowania rozwoju patogenów w organizmie.
Syrop z imbiru na odchudzanie
Choć imbirowy syrop jest doskonałym wsparciem dla naszej odporności, ma też inną, równie ważną funkcję. Przyspiesza trawienie i pomaga w procesie przemiany materii, wspierając tym samym proces odchudzania. Imbir redukuje uczucie głodu i pomaga kontrolować poziom kortyzolu, hormonu odpowiedzialnego za odkładanie się tłuszczu. Dodatek chili cayenne dodatkowo przyspiesza spalanie kalorii, przyczyniając się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Aby czerpać pełne korzyści z tego naturalnego eliksiru, warto wypijać codziennie dwie porcje syropu imbirowego, gdzie jedna porcja to około 50 ml. Nie tylko wzmocni to naszą odporność, ale też pomoże dbać o linię i dobrą sylwetkę.
Podsumowując, syrop imbirowy to doskonałe, naturalne wsparcie dla naszej odporności i świetny sposób na utrzymanie właściwej wagi. Dzięki niemu możemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem przez cały rok.
Po inne przepisy z imbirem zapraszamy tu:
Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?
Przepis na herbatę z imbirem. Zimowa herbata na przeziębienie, niestrawność i... kaca
SKŁADNIKI
- około 6 centymetrów świeżego imbiru
- cytryna (sok)
- 1 laska cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz imbir i starannie go utrzyj na drobnoziarnistej tarce.
- Wyciskaj sok z cytryny.
- Dokładnie umyj cytrynę, obierz ją i uzyskaj z niej sok.
- Doprowadź składniki do wrzenia.
- Przełóż składniki do garnuszka, dodaj szklankę wody i doprowadź do wrzenia.
- Następnie dodaj cynamon i pieprz cayenne.
- Odstaw, by się przestygło.
- Na koniec dosłódź łyżeczką naturalnego miodu.