Zrób sobie syrop lepszy niż z apteki. Podniesie odporność, pomoże zgubić boczki

Zrób sobie syrop lepszy niż z apteki. Podniesie odporność, pomoże zgubić boczki
Autor: Getty Image
łatwy
30 min
30

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią powoli nadchodzą dni, w których będziemy musieli zmierzyć się z różnego rodzaju infekcjami i schorzeniami. Jak przygotować się do tego okresu i dbać o swoje zdrowie? Jednym z rozwiązań jest proste domowe remedium, jakim jest imbirowy syrop, który nie tylko podnosi naszą odporność, ale również pomaga w procesie odchudzania.

Opracowany na bazie świeżego soku z cytryny i aromatycznego imbiru naturalny eliksir jest prawdziwą bombą witaminową. Do jego produkcji potrzebujesz również ząbka czosnku, odrobiny cynamonu, ostrego chili cayenne oraz łyżeczki naturalnego miodu.

Syrop z imbiru i cytryny - właściwości

Nie bez powodu od wieków imbir jest ceniony w tradycyjnej medycynie. Nie tylko skutecznie zwalcza infekcje dróg oddechowych, ale też łagodzi objawy przeziębienia, takie jak kaszel czy ból gardła. Dodatkowo, dzięki właściwościom termogenicznym, imbir skutecznie przyspiesza procesy metaboliczne w naszym organizmie, przyczyniając się do jego detoksykacji.

Czosnek, kolejny ważny składnik syropu, posiada zdolność niszczenia niechcianych bakterii i wirusów, głównie za sprawą allicyny. Przed dodaniem do syropu warto zmiażdżyć czosnek i poczekać kilkanaście minut, aby uaktywnić te cenne związki. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminę C, która dodatkowo wzmacnia naszą odporność. To samo dotyczy soku z cytryny, który jest kolejnym źródłem tej witaminy. Cynamon, z kolei, dodany do syropu nie tylko uzupełnia jego smak, ale również posiada zdolność hamowania rozwoju patogenów w organizmie.

Syrop z imbiru na odchudzanie

Choć imbirowy syrop jest doskonałym wsparciem dla naszej odporności, ma też inną, równie ważną funkcję. Przyspiesza trawienie i pomaga w procesie przemiany materii, wspierając tym samym proces odchudzania. Imbir redukuje uczucie głodu i pomaga kontrolować poziom kortyzolu, hormonu odpowiedzialnego za odkładanie się tłuszczu. Dodatek chili cayenne dodatkowo przyspiesza spalanie kalorii, przyczyniając się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Aby czerpać pełne korzyści z tego naturalnego eliksiru, warto wypijać codziennie dwie porcje syropu imbirowego, gdzie jedna porcja to około 50 ml. Nie tylko wzmocni to naszą odporność, ale też pomoże dbać o linię i dobrą sylwetkę.

Podsumowując, syrop imbirowy to doskonałe, naturalne wsparcie dla naszej odporności i świetny sposób na utrzymanie właściwej wagi. Dzięki niemu możemy cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem przez cały rok.

Po inne przepisy z imbirem zapraszamy tu:

Imbir marynowany - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Przepis na herbatę z imbirem. Zimowa herbata na przeziębienie, niestrawność i... kaca

Jak zrobić herbatę z imbirem?

SKŁADNIKI

  • około 6 centymetrów świeżego imbiru
  • cytryna (sok)
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz imbir i starannie go utrzyj na drobnoziarnistej tarce.
  • Wyciskaj sok z cytryny.
  • Dokładnie umyj cytrynę, obierz ją i uzyskaj z niej sok.
  • Doprowadź składniki do wrzenia.
  • Przełóż składniki do garnuszka, dodaj szklankę wody i doprowadź do wrzenia.
  • Następnie dodaj cynamon i pieprz cayenne.
  • Odstaw, by się przestygło.
  • Na koniec dosłódź łyżeczką naturalnego miodu.
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej