Włoski drink BOMBARDINO: przepis na rozgrzewający koktajl nie tylko dla narciarzy

Włoski drink BOMBARDINO
Autor: Shutterstock.com Włoski drink BOMBARDINO na tle stoków narciarskich
łatwy
10 min
4

Z chatki narciarskiej prosto do przytulnego salonu - bombardino to gorący koktajl z ajerkoniaku i brandy, zwieńczony bitą śmietaną. Taki drink podają we Włoskich Alpach zmarzniętym narciarzom. Bombardino smakuje cudownie kremowo i doskonale rozgrzewa od środka w chłodne dni. Po prostu pychota!

SKŁADNIKI

  • 160 ml likieru typu adwokat lub innego gęstego jajecznego
  • 120 ml brandy (alternatywnie rum lub whisky)
  • 400 ml mleka 
  • 100 g śmietany ubitej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 8 łyżeczek cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej mleko w rondelku, ale nie gotuj. Wystarczy, jeśli mleko będzie dość ciepłe, żeby zanurzyć w nim palec i się nie poparzyć.
  • Ajerkoniak, brandy i cukier podziel na cztery szklanki i wymieszaj. Wlej ciepłe mleko do szklanek i ponownie wymieszaj.
  • Ubij śmietanę. Na każdy napój połóż porcję bitej śmietany i posyp odrobiną cynamonu.
  • Ciesz się Bombardino, gdy jest jeszcze gorące!
W formie 24: niskokaloryczne drinki

Najlepsze drinki dla 12 znaków zodiaku - według astrologa Beszamel.pl

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej