Wiśniówka z gałką muszkatołową - infuzja na wódce ziemniacznej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wiśnie obecne są w Polsce od stuleci, stanowiąc tak popularny składnik alkoholi, że dały nazwę wódce o wiśniowym smaku. Wiśniówka to tradycyjna wódka z Polski. W przypadku braku mrożonych lub świeżych wiśni, przepis ten można zmodyfikować, dodając suszonych wiśni i słodszych wiśni z puszki.
Nalewkę można podawać w temperaturze pokojowej, z kostkami lodu lub po zmieszaniu z dużą ilością lodu w shakerze. Podajemy w kieliszkach do szotów.
Wyborne przepisy od Muzeum Polskiej Wódki:
Ananas i czerwone papryczki chili na żytniej wódce
Polskie lemoncello na wódce pszenicznej
Po zlaniu nalewki pozostałe wiśnie nasączone wódką można wykorzystać jako dodatek do deserów. Smakują doskonale w połączeniu z jogurtem, lodami i świeżo ubitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 3 litry wódki z ziemniaków
- 2 kg wiśni (mrożonych lub świeżych)
- 16 miarek barmańskich (50 ml) cukru waniliowego
- 8 małych (3 cm) kawałków kory cynamonu
- 2 łyżeczki barmańskie mielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj dokładnie świeże wiśnie, wykorzystując w tym celu sitko.
- Wsyp wiśnie na dno słoja. Dodaj cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
- Zakryj szczelnie i odstaw na 3 dni (jest to tradycyjna metoda fermentacji, w wyniku której smak wódki nabiera intensywności).
- Wymieszaj delikatnie składniki. Dodaj wódkę i wymieszaj delikatnie.
- Po dodaniu wódki pozostaw nalewkę na okres 5-7 dni.
- Po upływie 5 dni sprawdzaj ją codziennie. Jeżeli nalewka jest zbyt słodka, dodaj więcej wódki.