Upojny likier z białej czekolady – zamiast deseru. Tylko dla dorosłych

Likier z białej czekolady
Autor: Shutterstock Likier z białej czekolady to deser wyłącznie dla dorosłych
łatwy
30 min
10

Zbliża się weekend i spotkanie z koleżankami? Zaskocz je likierem z białej czekolady – żadna mu się nie oprze.

W zależności od preferencji mocy likier z białej czekolady możemy rozrobić wódką lub spirytusem. Likier jest gotowy do zaserwowania niemal od razu po zrobieniu (dobrze jest go schłodzić), niemniej lepszy będzie, gdy zostawi się go na kilka dni w spokoju, by składniki się przegryzły z alkoholem.

SKŁADNIKI

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • pół litra mleka
  • 500 ml wódki albo 60-procentowego spirytusu
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skruszyć jak najdrobniej czekoladę.
  • Podgrzać mleko zwykłe ze skondensowanym.
  • Do mleka dodać laskę wanilii oraz kawałki czekolady.
  • Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż się rozpuści czekolada.
  • Wystudzić napój, wyjąwszy z niego wanilię. Dopiero wówczas dodać alkohol. Wymieszać i przelać do butelek. Likier przechowywać w lodówce.
  • Likier jest gotowy do zaserwowania, niemniej lepszy będzie, gdy zostawi się go na kilka dni, by składniki się przegryzły z alkoholem.
  • Ładnie będzie wyglądać, gdy likier w kieliszku ozdobimy wiórkami ciemnej czekolady.
Beszamel: Lemoniada
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej