Upojny likier z białej czekolady – zamiast deseru. Tylko dla dorosłych
2022-08-04

łatwy
30 min
10
Zbliża się weekend i spotkanie z koleżankami? Zaskocz je likierem z białej czekolady – żadna mu się nie oprze.
W zależności od preferencji mocy likier z białej czekolady możemy rozrobić wódką lub spirytusem. Likier jest gotowy do zaserwowania niemal od razu po zrobieniu (dobrze jest go schłodzić), niemniej lepszy będzie, gdy zostawi się go na kilka dni w spokoju, by składniki się przegryzły z alkoholem.
SKŁADNIKI
- 2 tabliczki białej czekolady
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
- pół litra mleka
- 500 ml wódki albo 60-procentowego spirytusu
- laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skruszyć jak najdrobniej czekoladę.
- Podgrzać mleko zwykłe ze skondensowanym.
- Do mleka dodać laskę wanilii oraz kawałki czekolady.
- Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż się rozpuści czekolada.
- Wystudzić napój, wyjąwszy z niego wanilię. Dopiero wówczas dodać alkohol. Wymieszać i przelać do butelek. Likier przechowywać w lodówce.
- Likier jest gotowy do zaserwowania, niemniej lepszy będzie, gdy zostawi się go na kilka dni, by składniki się przegryzły z alkoholem.
- Ładnie będzie wyglądać, gdy likier w kieliszku ozdobimy wiórkami ciemnej czekolady.
Beszamel: Lemoniada