Upiorny poncz na Halloween w wydrążonej dyni [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Impreza halloweenowa w domu? Nie powinno na niej zabraknąć ponczu. Tradycyjnie serwuje się go w dużym naczyniu, ale lepiej do tego wykorzystać wydrążoną dynię. Sprawdź, jak zrobić upiorny poncz na Halloween, który zachwyci gości. Podajemy ciekawy przepis i radzimy, jak go upiornie... podkręcić!
Jak dodatkowo udekorować poncz?
Dynię możemy udekorować długimi żelkami - czerwonymi bądź różowymi. Zapewnią one upiorny efekt. W ponczu mogą pływać nie tylko pomarańcze, lecz także podpieczone jabłka. Aby napój był jeszcze bardziej upiorny, przygotujmy wcześniej oliwki. Każdą tniemy na pół, a następnie mrozimy w kostkach lodu. Gdy wrzucimy je do ponczu, będą wyglądać jak pływające... oczy!
SKŁADNIKI
- okazała sztuka wydrążonej dyni
- 1 szklanka ananasa
- 1 szklanka pomarańczy
- 1 butelka piwa imbirowego
- woda gazowana
- kilka łyżek sorbetu pomarańczowego
- plasterki pomarańczy do dekoracji
- suchy lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy wydrążoną dynię. Ananasa i pomarańczę miksujemy w blenderze na puree. Wrzucamy do dyni.
- Zalewamy puree piwem imbirowym, dopełniamy wodą gazowaną - mniej więcej do 3/4 wysokości dyni. Dokładnie mieszamy.
- Na wierzch wrzucamy porcje sorbetu i plasterki pomarańczy.
- Na koniec, najlepiej na samym początku imprezy, dodajemy suchy lód - zapewni on efektowną mgiełkę, która będzie unosić się nad ponczem.