Sok z malin: przepis babci na domowy sok malinowy
2022-07-12
łatwy
30 min
4
Sok z malin według przepisu babci to idealny dodatek do deserów, napojów, a także sprawdzony lek na przeziębienie. Poznaj przepis babci na domowy sok malinowy.
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny umyć, zostawić na sicie do odcieknięcia.
- Owoce wsypuj warstwami do słoja, każdą warstwę przesypując cukrem. Cukier powinien stanowić też górną warstwę.
- Odstaw słój w ciemne, chłodne miejsce na 1-2 dni (gdy na zewnątrz panuje upał - wystarczy 1 dzień), aż maliny puszczą sok
- Sok zlej przez sitko, a maliny dokładnie przez nie przetrzyj.
- Otrzymany sok zagotuj i gorący przelej do wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw słoiki do góry dnem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?