Sok z malin: przepis babci na domowy sok malinowy

Sok z malin: przepis babci na domowy sok malinowy
Autor: Shutterstock Domowy sok malinowy to znakomity lek oraz dodatek do deserów
łatwy
30 min
4

Sok z malin według przepisu babci to idealny dodatek do deserów, napojów, a także sprawdzony lek na przeziębienie. Poznaj przepis babci na domowy sok malinowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1/2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny umyć, zostawić na sicie do odcieknięcia.
  • Owoce wsypuj warstwami do słoja, każdą warstwę przesypując cukrem. Cukier powinien stanowić też górną warstwę.
  • Odstaw słój w ciemne, chłodne miejsce na 1-2 dni (gdy na zewnątrz panuje upał - wystarczy 1 dzień), aż maliny puszczą sok
  • Sok zlej  przez sitko, a maliny dokładnie przez nie przetrzyj.
  • Otrzymany sok zagotuj i gorący przelej do wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw słoiki do góry dnem.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej