Rozgrzewający poncz jabłkowy

Rozgrzewający poncz jabłkowy
Autor: Shutterstock Ten napój można przygotować także w wersji bezalkoholowej
łatwy
15 min
4

Poncz jabłkowy to rozgrzewający napój z nutką alkoholu (osoby niepijące mogą pominąć ten dodatek), który kusi smakiem, aromatem i pięknym wyglądem.

SKŁADNIKI

  • 1 l soku jabłkowego
  • 100 ml rumu
  • 4 kawałki kory cynamonu
  • kilka goździków
  • 4 gwiazdki anyżu
  • kawałek świeżego imbiru
  • cynamon i cukier wanilinowy zmieszane - do ozdobienia brzegów szklanek
  • 1 jabłko w cienkich plastrach jako dodatek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok wlać do rondla, dodać imbir i pozostałe przyprawy. Podgrzewać aż płyn zacznie parować.
  • Brzegi szklanej zwilżyć i zanurzyć w mieszance cukru z cynamonem. Do każdej szklanki włożyć kilka plastrów jabłka, kawałek cynamonu wyłowiony z soku, a także wlać 25 ml rumu.
  • Uzupełnić szklanki podgrzanym sokiem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej