Rozgrzewający poncz jabłkowy
2021-11-25
łatwy
15 min
4
Poncz jabłkowy to rozgrzewający napój z nutką alkoholu (osoby niepijące mogą pominąć ten dodatek), który kusi smakiem, aromatem i pięknym wyglądem.
SKŁADNIKI
- 1 l soku jabłkowego
- 100 ml rumu
- 4 kawałki kory cynamonu
- kilka goździków
- 4 gwiazdki anyżu
- kawałek świeżego imbiru
- cynamon i cukier wanilinowy zmieszane - do ozdobienia brzegów szklanek
- 1 jabłko w cienkich plastrach jako dodatek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok wlać do rondla, dodać imbir i pozostałe przyprawy. Podgrzewać aż płyn zacznie parować.
- Brzegi szklanej zwilżyć i zanurzyć w mieszance cukru z cynamonem. Do każdej szklanki włożyć kilka plastrów jabłka, kawałek cynamonu wyłowiony z soku, a także wlać 25 ml rumu.
- Uzupełnić szklanki podgrzanym sokiem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?