Rouge du pè cocktail - infuzowany drink z ginem i oleo saccharum: przepis. Poradnik barmana amatora

2021-03-29
Rouge du pè cocktail - infuzowany drink z ginem i oleo saccharum
Autor: Shutterstock Różowy koktajl zwieńczony płatkami róż - rouge de pe cocktail - docenią wszystkie panie
łatwy
5 min
4

Najwyższa pora, żeby przestać się bać robić koktajle i ruszyć ... ! Dlatego przedstawiamy bardzo praktyczne porady. Nigdy nie zgadlibyście za pomocą jakich podstawowych produktów kuchennych możecie przygotować pyszne i oryginalne drinki... Zdradzimy Wam sekrety, które z pewnością możecie wykorzystać przy komponowaniu innych koktajli i nie tylko ;)

 

SKŁADNIKI

  • 1 torebka herbaty z dzikiej róży
  • 50 ml ginu
  • 10 ml Oleo Saccharum 
  • dekoracja: płatek róży
  • oraz
  • kieliszek na drinka
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • kostki lodu
  • sitko barmańskie
  •  
  • Składniki potrzebne do przygotowania Oleo Saccharum
  • zest (skórka) z 1 pomarańczy
  • 1 duża łyżka cukru
  • oraz
  • obieraczka
  • niewielki słoik

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jak zrobić Oleo Saccharum: obierz skórkę z całej pomarańczy i umieść ją w małym słoiczku. Zasyp 1 łyżką cukru. Zamknij dokładnie słoik i odstaw w ciemne miejsce na jedną dobę.
  • Do szklanki włóż torebkę herbaty i zalej 50 ml ginu. Pozostaw na 10-15 minut.
  • Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 10 ml Oleo Saccharum i 40 ml wcześniej infuzowanego ginu.
  • Uzupełnij szklanicę lodem. Wymieszaj wszystko długą łyżką barmańską. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
  • Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy bez lodu do schłodzonego kieliszka.
  • Udekoruj płatkiem róży.
  • Twój drink z Oleo Saccharum jest gotowy!
Redakcja
więcej