Rouge du pè cocktail - infuzowany drink z ginem i oleo saccharum: przepis. Poradnik barmana amatora
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Najwyższa pora, żeby przestać się bać robić koktajle i ruszyć ... ! Dlatego przedstawiamy bardzo praktyczne porady. Nigdy nie zgadlibyście za pomocą jakich podstawowych produktów kuchennych możecie przygotować pyszne i oryginalne drinki... Zdradzimy Wam sekrety, które z pewnością możecie wykorzystać przy komponowaniu innych koktajli i nie tylko ;)
SKŁADNIKI
- 1 torebka herbaty z dzikiej róży
- 50 ml ginu
- 10 ml Oleo Saccharum
- dekoracja: płatek róży
- oraz
- kieliszek na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu
- sitko barmańskie
- Składniki potrzebne do przygotowania Oleo Saccharum
- zest (skórka) z 1 pomarańczy
- 1 duża łyżka cukru
- oraz
- obieraczka
- niewielki słoik
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jak zrobić Oleo Saccharum: obierz skórkę z całej pomarańczy i umieść ją w małym słoiczku. Zasyp 1 łyżką cukru. Zamknij dokładnie słoik i odstaw w ciemne miejsce na jedną dobę.
- Do szklanki włóż torebkę herbaty i zalej 50 ml ginu. Pozostaw na 10-15 minut.
- Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 10 ml Oleo Saccharum i 40 ml wcześniej infuzowanego ginu.
- Uzupełnij szklanicę lodem. Wymieszaj wszystko długą łyżką barmańską. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
- Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy bez lodu do schłodzonego kieliszka.
- Udekoruj płatkiem róży.
- Twój drink z Oleo Saccharum jest gotowy!