Pumpkin coffee: kawa z dynią w sam raz na Halloween
2021-03-29
średni
20 min
4
Świętowanie Halloween wymaga upiornej oprawy - najlepiej z dynią w roli głównej, czyli symbolem święta. Goście będą zachwyceni, jeśli zaserwujesz im pyszny, rozgrzewający napój kawowy z dynią i przyprawami korzennymi. Pumpkin coffee sprawdzi się zresztą nie tylko podczas Halloween - można go pijać całą jesień.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki syropu dyniowo-korzennego (składniki niżej)
- podwójne espresso
- 250 ml mleka
- do dekoracji przyda się także bita śmietana oraz mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru w proszku, cynamonu i cukru wanilinowego
- syrop dyniowo-korzenny:
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu w proszku
- łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- łyżka cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od syropu: do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy i cukier wanilinowy.
- Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut. Odstawić z ognia.
- Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Docisnąć tak, aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny.
- Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop gotowy!
- Zaparzyć kawę oraz spienić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop dyniowo-korzenny (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem.
- Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.