Przepisy na Halloween: drink Krwawa Rzeź
2021-03-29
łatwy
8 min
4
Masz ochotę skoczyć znajomych na Halloween oryginalnym menu? Przygotuj drinki "Krwawa rzeź" na bazie tequili i grenadyny. Napój wygląda tak samo upiornie jak się nazywa. Krwista ciecz w kieliszku z lodem idealnie wpasuje się w klimat halloweenowej imprezy i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich zombie i wampirów.
SKŁADNIKI
- 1 pomarańcza
- 1/2 średniej wielkości melona (ok. 3 szklanki pokrojonego w kostkę melona bez pestek)
- 2/3 szklanki tequili
- 1/2 szklanki likieru pomarańczowego
- 4 szklanki kostek lodu
- 480 ml gazowanego napoju o smaku cytrynowym lub limonkowym (schłodzonego)
- 2-3 łyżki grenadyny
- do dekoracji: posypka do ciast czarny maczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a drugą pokrój na mniejsze kawałki, owiń folią i schowaj na noc do lodówki.
- Zmiksuj blenderem pokrojonego w kostkę melona, tequilę, likier pomarańczowy i sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej konsystencji stopniowo dodawaj po kilka kostek lodu i miksuj całość, aż lód się skruszy i koktajl uzyska ziarnistą konsystencję.
- Napój przelej do dwulitrowego naczynia, przykryj i włóż na noc do zamrażalnika.
- Przed podaniem brzegi kieliszków natrzyj kawałkami wcześniej schłodzonej pomarańczy i obtocz w posypce do ciasta.
- Rozbij łyżką zamarznięty koktajl i nałóż do kieliszków. Do każdego wlej 1/4 szklanki gazowanego napoju i odrobinę grenadyny.