Przepis na CYTRYNÓWKĘ - szybką nalewkę domową

Przepis na CYTRYNÓWKĘ - szybką nalewkę domową
Autor: Shutterstock.com Przepis na CYTRYNÓWKĘ - szybką nalewkę domową
łatwy
15 min
8

Cytrynówka to klasyczna domowa nalewka. Istnieje wiele przepisów na cytrynówkę. Słodka cytrynówka z miodem traktowana jest jak likier. Idealna do czarnej kawy lub mocnej herbaty. Jeśli jednak chcecie potraktować cytrynówkę jako rodzaj trunku do innych potraw, to polecam przepis na cytrynówkę wytrawną. Ten przepis bez dodatku słodziwa przypadnie wam do gustu. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 1 l wódki 40%
  • 4 cytryny, tylko skórka
  • 4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny sparzyć i wyszorować. Obrać jak najcieniej. 
  • Skórkę cytryny wrzucić do słoja. Dodać sok z cytryny. 
  • Zalać wódką. Zakręcić słój.
  • Naczynie z nastojem odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Na przykład do szafki. 
  • Nastój macerować przez 4-10 dni. 
  • Po tym czasie nalew zlać i przefiltrować. Zlać do butelek i zakorkować. 
  • Można pić od razu lub przechowywać do 6 miesięcy. 
Nalewki domowe

Drinki z martini lub wermutem

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej