Przepis na cydr: jak zrobić domowy cydr jabłkowy?
2021-03-29
średni
30 min
4
Cydr to ostatnio jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Polsce. Warto zrobić go samodzielnie w domu. Podajemy przepis na domowy, orzeźwiający cydr.
Cydr to lekki napój alkoholowy zrobiony z jabłek i drożdży, a dokładnie z przefermentowanego soku jabłkowego. Cydr nie jest tym samym co wino z jabłek! Do produkcji wina dodajemy cukru, a do zrobienia cydru nie. Cydr będzie najlepszy, jeśli zrobisz go z jabłek słodkich i kwaśnych w proporcji 60:40 proc.
SKŁADNIKI
- 15 kg jabłek
- drożdże specjalistyczne
- pożywka dla drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wcześniej umyte jabłka kroimy (bez obierania) i wyciskamy w sokowirówce. Powstały w ten sposób sok jabłkowy przelewamy do balonu, w którym robi się wino.
- Do soku dodajemy drożdże i pożywkę dla nich. Pozostawiamy do fermentacji w temp. 20-24 stopni na ok. 2 tygodnie.
- Później zlewamy trunek (czyli już po fermentacji) znad osadu i odstawiamy w chłodne miejsce na kolejne 2-3 tygodnie.
- Kiedy minie ten czas, napój możemy poprzelewać do butelek, bo trunek jest już gotowy do picia.