Poncz z żubrówką - przepis Jacka na poncz po polsku
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Poncz to doskonały napój na imprezy - szczególnie w cieplejszej porze roku - niskoalkoholowy, lekki, pełen owoców, chłodny. Podajemy przepis na pyszny poncz z polskim akcentem - jednym jego składników jest wódka z trawą żubrową - bardzo dobrze komponująca się z owocami.
SKŁADNIKI
- 1 l szampana
- 1/2 l wódki żubrówki
- 200 ml likieru truskawkowego
- 1/2 świeżego ananasa
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
- 1/2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
- 3 kiwi
- 3 pomarańcze
- 1/2 szklanki rodzynek
- cytryna, limonka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa pokroić w kostkę i wrzucić do dużego naczynia razem z porzeczkami, truskawkami i rodzynkami.
- Kiwi i 2 pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić do naczynia.
- Szampana, wódkę i likier oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i cytryny wlewamy do owoców.
- Limonkę kroimy w plasterki i przed samym podaniem dekorujemy nią gotowego drinka.
- Poncz najlepiej przygotować z mrożonych owoców i podać na stół bardzo zimny (lodowate owoce długo będą utrzymywać niską temperaturę).