Poncz z żubrówką - przepis Jacka na poncz po polsku

2021-03-29
Azkariel
Poncz z żubrówką - przepis Jacka na poncz po polsku
Autor: Shutterstock Jednym ze składników ponczu tego ponczu jest żubrówka - dobrze komponuje się ze smakiem owoców
łatwy
15 min
4

Poncz to doskonały napój na imprezy -  szczególnie w cieplejszej  porze roku -  niskoalkoholowy, lekki, pełen owoców, chłodny. Podajemy przepis na pyszny  poncz z polskim akcentem - jednym jego składników jest  wódka z trawą żubrową - bardzo dobrze komponująca się z owocami.

SKŁADNIKI

  • 1 l szampana
  • 1/2 l wódki żubrówki
  • 200 ml likieru truskawkowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 kiwi
  • 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cytryna, limonka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa pokroić w kostkę i wrzucić do dużego naczynia razem z porzeczkami, truskawkami i rodzynkami.
  • Kiwi i 2 pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić do naczynia.
  • Szampana, wódkę i likier oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i cytryny wlewamy do owoców.
  • Limonkę kroimy w plasterki i przed samym podaniem dekorujemy nią gotowego drinka.
  • Poncz najlepiej przygotować z mrożonych owoców i podać na stół bardzo zimny (lodowate owoce długo będą utrzymywać niską temperaturę).
Azkariel