Orzechówka z orzechów laskowych lub arachidowych: przepis

Orzechówka z orzechów laskowych lub arachidowych: przepis
Autor: Shutterstock Orzechówkę można zrobić także z orzechów laskowych
łatwy
45 min
4

Orzechówka tradycyjnie przygotowywana jest na orzechach włoskich. Ale można zrobić nalewkę na orzechach laskowych, zwaną leszczynówką lub ziemnych - będzie miała wtedy inny, ale równie ciekawy smak, jak tradycyjna orzechówka.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych, wyłuskanych orzechów laskowych lub arachidowych;
  • 3 l czystej wódki (60%/70%);
  • szklanka wody źródlanej,
  • szklanka cukru,
  • 5 goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować duży słój lub mały gąsiorek, wyparzyć go i wysuszyć.
  • Posiekać orzechy i przełożyć do słoja.
  • Zalać orzechy wódką, zakorkować i odstawić na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem/gąsiorem.
  • Wlać nalewkę do butelki i doprawić, orzechy wyrzucić.
  • Zamknąć butelkę i odstawić na 2 tygodnie. Potrząsać słojem.
  • Przefiltrować nalewkę przez papierowy filtr do kawy lub bezbarwną bibułkę.
  • Zagotować wodę, wsypać cukier i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć pianę.
  • Nalewkę dokładnie wymieszać z gorącym syropem i ostudzić.
  • Przelać całość do butelek i na pół roku odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Halina Zielińska
więcej