Orzechówka z orzechów laskowych lub arachidowych: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Orzechówka tradycyjnie przygotowywana jest na orzechach włoskich. Ale można zrobić nalewkę na orzechach laskowych, zwaną leszczynówką lub ziemnych - będzie miała wtedy inny, ale równie ciekawy smak, jak tradycyjna orzechówka.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych, wyłuskanych orzechów laskowych lub arachidowych;
- 3 l czystej wódki (60%/70%);
- szklanka wody źródlanej,
- szklanka cukru,
- 5 goździków,
- szczypta cynamonu,
- pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować duży słój lub mały gąsiorek, wyparzyć go i wysuszyć.
- Posiekać orzechy i przełożyć do słoja.
- Zalać orzechy wódką, zakorkować i odstawić na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem/gąsiorem.
- Wlać nalewkę do butelki i doprawić, orzechy wyrzucić.
- Zamknąć butelkę i odstawić na 2 tygodnie. Potrząsać słojem.
- Przefiltrować nalewkę przez papierowy filtr do kawy lub bezbarwną bibułkę.
- Zagotować wodę, wsypać cukier i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć pianę.
- Nalewkę dokładnie wymieszać z gorącym syropem i ostudzić.
- Przelać całość do butelek i na pół roku odstawić w chłodne, ciemne miejsce.