Odwrócona kawa po irlandzku
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kawa mrożona, która „rozgrzeje” cię od stop do głów. Aksamitnie delikatny krem z charakterystycznym aromatem irlandzkiej whiskey skomponowanym z prawdziwie włoską kawą. Idealny przepis na uraczenie gości w chłodne dni. Ten efektowny drink należy przygotować na dzień przed podaniem.
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka
- 300 g śmietanki kremówki
- 100 ml irlandzkiej whiskey
- 100 g cukru
- 9 g arkusza żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do małego garnka wlej mleko i śmietankę, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu.
- Chwilę przed zagotowaniem się kremu, do pojemnika z zimną wodą włóż arkusz żelatyny, aby namoknął przez około 2 minuty. Kiedy krem zacznie się gotować, wyżmij żelatynę i dodaj do garnka. Powoli mieszaj, po czym zdejmij z palnika.
- Dolewaj whiskey jednocześnie mieszając. Do każdej ze szklanek wlej około 100 g mieszanki i wstaw do lodówki na około dobę.
- Zaparz kawę i polej ją na przygotowany wcześniej krem. Odwrócona irlandzka kawa jest gotowa do podania.
- KROPKA NAD “I” Czemu nie dodać do koktajlu słomki, tak aby kawa wyglądała jeszcze bardziej kusząco?