Odwrócona kawa po irlandzku

2021-03-29
materiały prasowe Lavazza
Odwrócona kawa po irlandzku
Autor: materiały prasowe Lavazza Odwrócona kawa po irlandzku - efektowny drink na bazie whiskey
łatwy
20 min
4

Kawa mrożona, która „rozgrzeje” cię od stop do głów. Aksamitnie delikatny krem z charakterystycznym aromatem irlandzkiej whiskey skomponowanym z prawdziwie włoską kawą. Idealny przepis na uraczenie gości w chłodne dni. Ten efektowny drink należy przygotować na dzień przed podaniem.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 100 ml irlandzkiej whiskey
  • 100 g cukru
  • 9 g arkusza żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do małego garnka wlej mleko i śmietankę, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu.
  • Chwilę przed zagotowaniem się kremu, do pojemnika z zimną wodą włóż arkusz żelatyny, aby namoknął przez około 2 minuty. Kiedy krem zacznie się gotować, wyżmij żelatynę i dodaj do garnka. Powoli mieszaj, po czym zdejmij z palnika.
  • Dolewaj whiskey jednocześnie mieszając. Do każdej ze szklanek wlej około 100 g mieszanki i wstaw do lodówki na około dobę.
  • Zaparz kawę i polej ją na przygotowany wcześniej krem. Odwrócona irlandzka kawa jest gotowa do podania.
  • KROPKA NAD “I” Czemu nie dodać do koktajlu słomki, tak aby kawa wyglądała jeszcze bardziej kusząco?
materiały prasowe Lavazza