Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych: przepis
      2021-08-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Nalewki warto przygotowywać na bazie świeżych, sezonowych owoców, które oprócz wybornego smaku posiadają właściwości lecznicze. Sprawdź, jak przygotować nalewkę z czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Podajemy dobry przepis.

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Nalewka z czerwonych porzeczek
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową
Listówka - nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka korzenna z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki umyć i osączyć.
 - Przygotować syrop z wody wymieszanej z 2/3 cukru i przyprawami. Zalać nim owoce i odstawić na 3 dni.
 - Po upływie tego czasu, kiedy porzeczki puszczą sok, należy dolać do nich alkohol i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem.
 - Po 6 tygodniach zlać nalew i odstawić go w ciemne miejsce, a owoce odsączone z alkoholu zasypać pozostałym cukrem, i dodać do nich miód.
 - Po około 1-2 tygodniach, gdy porzeczki puszczą sok, zlać go i zmieszać z wcześniejszym nalewem alkoholowym.
 - Otrzymaną nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do spożycia po 6 miesiącach.
 
Nalewki domowe