Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych: przepis

2021-08-31
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych: przepis
Autor: Shutterstock Trójkolorowe porzeczki zamknięte w jednej nalewce.
łatwy
40 min
4

Nalewki warto przygotowywać na bazie świeżych, sezonowych owoców, które oprócz wybornego smaku posiadają właściwości lecznicze. Sprawdź, jak przygotować nalewkę z czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Podajemy dobry przepis.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych owoców czerwonej, czarnej i białej porzeczki
  • 1/2 l spirytusu 95%
  • 1/2 l wódki 40%
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • laska wanilii
  • 5 cm kory cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki umyć i osączyć.
  • Przygotować syrop z wody wymieszanej z 2/3 cukru i przyprawami. Zalać nim owoce i odstawić na 3 dni.
  • Po upływie tego czasu, kiedy porzeczki puszczą sok, należy dolać do nich alkohol i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem. 
  • Po 6 tygodniach zlać nalew i odstawić go w ciemne miejsce, a owoce odsączone z alkoholu zasypać pozostałym cukrem, i dodać do nich miód.
  • Po około 1-2 tygodniach, gdy porzeczki puszczą sok, zlać go i zmieszać z wcześniejszym nalewem alkoholowym.
  • Otrzymaną nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do spożycia po 6 miesiącach.
Nalewki domowe