Bulimączka - przepis na pyszną nalewkę z kwiatostanu głogu

Nalewka z kwiatostanu głogu - bulimączka
Autor: Shutterstock
średni
120 min
6

Obniża ciśnienie, uspokaja rozkołatane serce i ogólnie ma dobry wpływ na układ krwionośny. Mowa o głogu jedno- i dwuszyjkowym, który właśnie zaczyna kwitnąć. To wspaniały materiał na nalewkę – i to niebagatelną. Bulimączka, jak o niej mówią Lulkowie z Kociewia, jest bowiem wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego.

Jak zrobić 60-procentowy spirytus?

Na litr bierzemy 400 ml przegotowanej i wystudzonej wody (najlepiej źródlanej) i 630 ml spirytusu 95-procentowego. Mieszamy (wstrząsamy) całość, zgodnie ze sparafrazowaną chemiczną formułką: pamiętaj nalewkowiczu młody, wlewaj zawsze spirytus do wody – inaczej uzyskany alkohol będzie mętny. Tak sporządzony powinien odstać co najmniej 2 tygodnie – na dnie wytrąci się wówczas osad, znad którego należy delikatnie zlać alkohol.

Długotrwałe spożywanie nalewki i naparów z głogu (i kwiatów, i owoców) powoduje wzmożenie działania leków przeciwarytmiczne, na nadciśnienie i glikozydy nasercowe, dlatego muszą skonsultować z lekarzem, czy mogą sobie na nie pozwolić.

SKŁADNIKI

  • kwiatostany głogu (kwiaty wraz z pączkami i górnymi liśćmi)
  • spirytus 60-procentowy (95-procentowy i woda źródlana)
  • wódka 40–45-procentowa
  • miód wielokwiatowy (może też być lipowy, łąkowy)
  • czas na dojrzewanie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zbieramy kwiaty, gdy w większości są jeszcze nierozkwitłe i mają dużo pączków. Idealną porą jest południe lub wczesne popołudnie suchego słonecznego dnia.
  • Kwiatostanem (czyli kwiatami łącznie z górnymi liśćmi) wypełniamy luźno słój, w którym zrobimy nastaw na naszą nalewkę.
  • Zalewamy całość 60-procentowym alkoholem sporządzonym na bazie spirytusu. Nalew na kwiatach odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce (nie chcemy, żeby nam zbrązowiał).
  • Po tym czasie dosładzamy go (według swoich preferencji co do mocy i stopnia słodkości) syconym miodem, który powinniśmy przygotować wcześniej tak samo jak rozcieńczony spirytus (musi swoje odstać, tak by osad opadł na dno, a całość się sklarowała). Jak przygotować taki miód? Rozpuszczamy go w wódce (w proporcji pół na pół) w kąpieli wodnej (naczynie z miodem i wódką wstawiamy do większego gara wypełnionego gorącą wodą), gotując na wolnym ogniu, bez doprowadzania do wrzenia. Najlepiej nada się do tego miód akacjowy lub wiosenny wielokwiatowy, łąkowy.
  • Po połączeniu z miodem nalew znowu odstawiamy w ciemne miejsce na kolejne 2 tygodnie. Następnie odcedzamy kwiatostany, a samą bulimączkę przefiltrowujemy (przez gazę, filtr do kawy lub tetrę) i butelkujemy.
  • Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej 3 miesiące – warto poczekać.
Nalewki domowe
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej